ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συντεχνίες - ΟΚΥπΥ διαμορφώνουν τελικό πλαίσιο σύμβασης

20 Δεκεμβρίου 2023, 18:19

images

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση της υπουργού Υγείας Πόπης Κανάρη με την ηγεσία του ΟΚΥπΥ και τις έξι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους εργαζομένους των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Αμέσως μετά το πέρας της μακράς σύσκεψης, η Υπουργός δήλωσε ότι υπήρξε ένα αποδεκτό πλαίσιο συζήτησης για τις συλλογικές συμβάσεις μέχρι και το 2025.

Παράλληλα, σημείωσε, θα δημιουργηθεί ένα μικρό κλιμάκιο από όλες τις συντεχνίες που εκπροσωπούνται, ώστε να συζητηθεί το τελικό πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων μέχρι το 2025.

«Το κλιμάκιο μέσα στον καινούριο χρόνο θα συναντηθεί μόνο με τον ΟΚΥπΥ, όχι στην παρουσία του υπουργείου Υγείας, για να βρεθούν όλες οι κοινές συνισταμένες», υπέδειξε η κ. Κανάρη.

Σημείωσε ότι στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε «ολομέλεια», όπως και η σημερινή θα πρέπει να προσέλθουν με την τελική σύμβαση, «που θα αποφασίσουμε ότι θα ισχύσει μέχρι το 2025».

Πρόσθεσε ότι σύντομα θα βρεθούν οι συντεχνίες με τον ΟΚΥπΥ για να ξανασυζητήσουν την τελική διαμόρφωση των δημοσίων συμβάσεων, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

«Προς το τέλος Ιανουαρίου θα βρεθούμε για να προχωρήσουμε προς την τελική σύμβαση», συμπλήρωσε.

«Θεωρώ ότι υπήρξε θετική προσέγγιση από όλους μας. Όντως υπήρχε θέληση για να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις», σημείωσε η υπουργός.

Η πρόταση που κατέθεσε ο ΟΚΥπΥ

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΚΥπΥ έχει καταθέσει ενώπιον των συντεχνιών πρόταση για τα έτη 2023 μέχρι 2025 η οποία προβλέπει τα εξής:

-Τιμαριθμική αναπροσαρμογή

-1% ετήσια σταθερή μισθοδοτική αύξηση

-Αναπροσαρμογή σταθερής αύξησης 0% - 150%

-1% κυμαινόμενη αύξηση βασισμένη σε σύστημα αξιολόγησης η οποία θα δίνεται οριζόντια.

Επίσης, από το 2026 προβλέπεται:

-Παροχή Τιμαριθμικής αναπροσαρμογής

-1% ετήσια σταθερή μισθοδοτική αύξηση

-Αναπροσαρμογή σταθερής αύξησης 0% - 150%

-Κυμαινόμενη αύξηση βασισμένη σε σύστημα αξιολόγησης σε ποσοστό 0% - 1.5% στην απόδοση του οργανισμού και θα διανέμεται στη βάση ατομικής αξιολόγησης.

Ωστόσο, οι συντεχνίες έχουν ζητήσει από τον ΟΚΥπΥ να παρουσιάσει το κόστος της πρότασης σε βάθος 10ετίας ή/και 20ετίας και αυτό να συγκριθεί με την πρόταση που έχουν υποβάλει οι συντεχνίες και έχει κοστολογηθεί στα πλαίσια της τεχνικής επιτροπής

Παράλληλα, ζητούν όπως διευκρινιστούν οι προθέσεις του Οργανισμού αναφορικά με την πρόνοια της πρότασης για αναπροσαρμογή της σταθερής αύξησης από 0% -150%».

Την ίδια ώρα, οι συντεχνίες θέτουν το ερώτημα στον ΟΚΥπΥ για το αν προτίθεται να θέσει πρόταση αναδρομικά για να καλύψει και το προσωπικό που προσλήφθηκε προγενέστερα.

Ερώτημα τίθεται και σε σχέση με τη λύση που προτείνει ο Οργανισμός σε ότι αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες, ενώ το προσωπικό πετυχαίνει πολύ καλή αξιολόγηση, η οικονομική κατάσταση και τα αποτελέσματα του Οργανισμού είναι αρνητικά, λόγω των κακών χειρισμών και αποφάσεων της διοίκησης και διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα