ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνταγογράφηση Wegovy για αύξηση βάρους από φάρμακα

04 Αυγούστου 2023, 14:20

images

Ψυχίατροι στις ΗΠΑ συνταγογραφούν όλο και περισσότερο το δημοφιλές φάρμακο αδυνατίσματος Wegovy σε ασθενείς που παίρνουν βάρος από φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή, σύμφωνα με συνεντεύξεις που παραχωρήθηκαν στο Reuters.

Πολλά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του βάρους των ασθενών και να συμβάλουν σε διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ενηλίκων με σχιζοφρένεια.

Περιπλέκεται αυτό από άλλους παράγοντες όπως η ανεπαρκής πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και η χαμηλότερη σωματική δραστηριότητα και φαίνεται ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με διπολική κατάθλιψη και σχιζοφρένεια είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Το Wegovy της Novo Nordisk χορηγείται μόνο του μία φορά την εβδομάδα και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ασθενείς να χάσουν περίπου το 15% του σωματικού τους βάρους, καθιστώντας το την πιο αποτελεσματική διαθέσιμη θεραπεία.

 «Ήταν μια πραγματικά ευπρόσδεκτη προσθήκη για άτομα που έχουν σημαντική αύξηση βάρους λόγω των άτυπων αντιψυχωσικών και έχουν προσπαθήσει σκληρά να το ξεπεράσουν», είπε ο Δρ Τζόζεφ Γκόλντμπεργκ, καθηγητής ψυχιατρικής στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

To Wegovy έλαβε την έγκριση των ΗΠΑ ως θεραπεία για την παχυσαρκία τον Ιούνιο του 2021, ενώ το Mounjaro, ένα παρόμοιο φάρμακο από την Eli Lilly, αναμένεται να εγκριθεί φέτος.

Σχετικά Άρθρα