ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνολική απεργία γιατρών για πρώτη φορά στην Αγγλία

20 September 2023, 12:42

images

Σε απεργία κατέρχονται σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας NHS στην Αγγλία τόσο οι ειδικευμένοι όσο και οι ειδικευόμενοι γιατροί, διεκδικώντας υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις.

Η ταυτόχρονη απεργία χαρακτηρίζεται «ιστορική», καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του NHS που απέχουν από τα καθήκοντά τους και οι δύο κατηγορίες γιατρών.

Οι ειδικευμένοι γιατροί που κατέχουν ανώτερες και διευθυντικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία, ολοκληρώνουν σήμερα τη 48ωρη απεργία τους, ενώ οι ειδικευόμενοι αρχίζουν σήμερα τη νεότερη τριήμερη κινητοποίησή τους.

Η διοίκηση του NHS λέει ότι θα εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά, αλλά προειδοποιεί ότι η απεργία συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για τους ασθενείς με διατάραξη των ραντεβού, των μη επειγουσών επεμβάσεων και των υπηρεσιών ρουτίνας.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο οι συχνές απεργίες των γιατρών, των νοσηλευτών, των ακτινολόγων και των πληρωμάτων ασθενοφόρων στην Αγγλία έχουν οδηγήσει στην αναβολή σχεδόν ενός εκατομμυρίου ραντεβού και θεραπειών, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και για καρκινοπαθείς.

Οι απεργοί κρίνουν ανεπαρκείς τις προσφορές από την κυβέρνηση για αύξηση 6% στις απολαβές των ειδικευμένων γιατρώνκαι 8,8% κατά μέσο όσο στις απολαβές των ειδικευόμενων.

Όπως λένε, μια δεκαετία παγωμένων μισθών σημαίνει πως οι προτεινόμενες αυξήσεις δεν καλύπτουν το χαμένο έδαφος. Οι ειδικευόμενοι ζητούν αύξηση που αντιστοιχεί σε 35%, ποσοστό που ο Υπουργός Υγείας Στίβεν Μπάρκλεϊ έχει χαρακτηρίσει «παράλογο».

Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει στήριξη των πολιτών στην απεργία των ειδικευόμενων γιατρών, σε ποσοστό 56% έναντι 37%. Η κοινή γνώμη όμως μοιάζει αντίθετη με την απεργία των ανώτερων γιατρών, σε ποσοστό 50% έναντι 42%.

Σχετικά Άρθρα