ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεχίζονται οι διαφωνίες για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

28 Νοεμβρίου 2022, 12:22

images

Την αναβολή της ψήφισης της πρότασης νόμου του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, από την Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να εξετασθεί από τη Νομική Υπηρεσία, ζητά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Με επιστολή που κατέθεσε στη σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων ζήτησε την αναστολή της συζήτησης του θέματος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, των Οικολόγων και του ΔΗΣΥ.  

Υπενθυμίζεται πως η ψήφιση της πρόταση νόμου που κατατέθηκε το 2019 και έχει ως στόχο να καταστεί υποχρεωτική η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αναβλήθηκε από την Ολομέλεια του σώματος, πριν από δύο εβδομάδες. Η πρόταση είναι προγραμματισμένη να τεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο κ. Παπαδόπουλος, ζητά λόγω της σοβαρότητας του θέματος, να γνωρίζει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας για την πρόταση νόμου και συγκεκριμένα, κατά πόσο από αυτήν προκύπτουν ζητήματα συνταγματικότητας.

Περαιτέρω, το ΔΗΚΟ ζητά να έχει την ξεκάθαρη τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργείου σε σχέση με την πρόταση καθώς αυτή, όπως αναφέρει, δεν αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη σχετική έκθεση της Επιτροπής. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρόταση νόμου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η αρμόδια αρχή σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τους εμπλεκόμενους φορείς, διασφαλίζει την υποχρεωτική παροχή ολιστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλους τους μαθητές σε σχολεία της δημοτικής, μέσης και μέσης/τεχνικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την πρόταση νοείται ότι διατίθενται τουλάχιστον 12 μέχρι 20 εκπαιδευτικές περίοδοι για τις Δ', Ε' και Στ' τάξεις της δημοτικής εκπαίδευσης και για κάθε τάξη της μέσης και μέσης/τεχνικής εκπαίδευσης για σκοπούς σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι διαφωτιστικές διαλέξεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,  ενημέρωση για ολοκληρωμένες και ποιοτικές πληροφορίες σχετικές με το φύλο και τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική ταυτότητα και την ταυτότητα φύλου, τη σεξουαλική δραστηριότητα, τον οικογενειακό προγραμματισμό, την υπογονιμότητα και την αντισύλληψη, το HIV/AIDS, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος, την πρόληψη του καρκίνου του αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και την πρόληψη και διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης.

Επισυνάπτεται η επιστολή του προέδρου του ΔΗΚΟ

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα