ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο Μακάριο Νοσοκομείο

17 Οκτωβρίου 2022, 12:41

images

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο Μακάριο Νοσοκομείο καθώς μετά τη στάση εργασίας των ιατρών, αύριο πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας οι γονείς παιδιών με νεφρολογικές παθήσεις, έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε η εκπρόσωπος των γονέων παιδιών με νεφρολογικές παθήσεις Νεοφύτα Κυπριανού προς τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο λόγος της διαμαρτυρίας αφορά την ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) να θέσει σε διαθεσιμότητα συγκεκριμένο γιατρό για τη διερεύνηση της υπόθεσης ενδεχόμενης ιατρικής αμέλειας για το θάνατο 15χρονης που άφησε την τελευταία της πνοή τον περασμένο Μάρτιο.

Η κ. Κυπριανού σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος γιατρός είναι ο μοναδικός γιατρός τον τομέα της Παιδονεφρολογίας με πολύχρονη εμπειρία στην παροχή εξειδικευμένης παροχής φροντίδας σε παιδιά με νεφρολογικά προβλήματα με εξαιρετικά αποτελέσματα παιδιών με ιστορικό μεταμόσχευσης νεφρού.

Συνεπώς, η διαθεσιμότητα του εν λόγω γιατρού θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών που παρακολουθούνται από αυτόν.

Μέσα από την επιστολή, η κ. Κυπριανού ζητά από τον κ. Χατζηπαντέλα, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των γονέων για την μετέπειτα ιατρική πορεία των μεταμοσχευμένων παιδιών τους και να ανακαλέσει την απόφαση της ΕΔΥ για τη διαθεσιμότητα του εν λόγω γιατρού.

Δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον η απόφαση

Παρόλα αυτά, οι γονείς δεν είναι οι μόνοι που ζητούν την ανάκληση της πρόσφατης απόφασης της ΕΔΥ.

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δηλώνει ότι η εν λόγω απόφαση της αδρανοποίησης για μεγάλο χρονικό διάστημα των γιατρών θα επηρεάσει την ασφαλή, εύρυθμη και εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών υγείας στο Μακάριο Νοσοκομείο.

Προσθέτει ότι «δεν είναι καθόλου ευδιάκριτο, το πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με την απόφαση αυτή, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως ο ιατρικός φάκελος της υπό εξέταση περίπτωσης, βρίσκεται ήδη στα χέρια των ανακριτικών αρχών».

Όπως αναφέρει, οι γιατροί αυτοί μετρούν χρόνια αξιόλογης προσφοράς στον τομέα της υγείας των παιδιών με κομβικής σημασίας καθήκοντα.

«Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι εξυπηρετούν καθημερινά, προγραμματισμένα και εκτάκτως, πολλά παιδιά με ιδιαίτερα σοβαρές παθήσεις που χρήζουν εξειδικευμένης θεραπείας. Αν αναλογιστούμε δε τις διαχρονικές παθογένειες που παρατηρούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια και οι οποίες δεν διασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες εργασίας, το έργο τους αποτιμάται ως ακόμη σημαντικότερο», υπογραμμίζει.

Για τρεις μήνες σε διαθεσιμότητα οι γιατροί

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), το Μακάριο Νοσοκομείο έχει παραδώσει στην ανακριτική ομάδα όλα τα στοιχεία της υπόθεσης για τον θάνατο 15χρονης που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο και ότι η διαθεσιμότητα των εμπλεκόμενων γιατρών αφορά τη διευκόλυνση της έρευνας.

Ακόμη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση για την απόφαση της ΕΔΥ να τεθούν σε διαθεσιμότητα δύο γιατροί που εργάζονται στο Μακάριο Νοσοκομείο για τρεις μήνες, αφορά μόνο τη διευκόλυνση του ανακριτικού έργου της Αστυνομίας μέχρι τη συμπλήρωση της έρευνας.

Αναφορικά με τον θάνατο της 15χρονης, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, δέκα μήνες προηγουμένως υποβλήθηκε σε επέμβαση για μεταμόσχευση νεφρού.

Εντούτοις, λίγα εικοσιτετράωρα πριν, παρουσίασε αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα και οδηγήθηκε στο χειρουργείο όπου παρουσιάστηκε να έχει εκτεταμένους κακοήθεις όγκους σε όλη την κοιλιακή χώρα.

Ακολούθως, οι γονείς κατήγγειλαν ενδεχόμενο ιατρικής αμέλειας, ενώ οι γιατροί ισχυρίζονται ότι η κατάσταση της ανήλικης ήταν μη αναστρέψιμη.

Το Υπουργείο Υγείας είχε διατάξει την διενέργεια έρευνας από την οποία διαπιστώνεται ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια και η Νομική Υπηρεσία έδωσε οδηγίες στην αστυνομία να ξεκινήσει ποινική διερεύνηση.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα