ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεχή τα παράπονα ασθενών κατά ΟΑΥ και ελλείψεις φαρμάκων

08 Ιανουαρίου 2023, 06:00

images

Συνεχίζουν να επικρατούν τα παράπονα των ασθενών που κατά την πλειοψηφία τους αφορούν τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και την έλλειψη των διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών έχει δεχθεί το Δεκέμβριο συνολικά 25 παράπονα.

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι τα περισσότερα αφορούσαν τον ΟΑΥ και κυρίως τις ελλείψεις φαρμάκων ή τα προβλήματα στην πρόσβαση των φαρμάκων. Πρόσθεσε ότι άλλα προβλήματα αφορούσαν προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι δεν απαντούσαν και ότι δεν είχαν ορίσει αντικαταστάτη γιατρό, ως όφειλαν βάση του νόμου. Επίσης, υπήρξαν και κάποια παράπονα που αφορούσαν τα ΤΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς αναφέρουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την εξέταση των αιτημάτων τους από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων για εγκρίσεις φαρμάκων, αλλά και φάρμακα που δεν είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ.

Επιπλέον, παράπονα λαμβάνονται και για Προσωπικούς Ιατρούς που δεν εκδίδουν παραπεμπτικά καθώς και για τις μεγάλες λίστες αναμονής που υπάρχουν για διευθέτηση ραντεβού με ΠΙ.

Η ΟΣΑΚ έχει δεχθεί, ακόμη, αναφορές από ασθενείς για λίστες αναμονής που υπάρχουν, τόσο στα κρατικά νοσηλευτήρια, όσο και στους ειδικούς γιατρούς και άλλες υπηρεσίες υγείας εντός του ΓεΣΥ. Οι λίστες αναμονής αφορούν διευθέτηση ραντεβού με ειδικούς γιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις.

Προστίθεται ότι άλλα παράπονα αφορούν τον ανεπαρκή αριθμό φυσιοθεραπειών που δικαιούνται ορισμένες κατηγορίες ασθενών μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, το Δεκέμβριο το Παρατηρητήριο έλαβε λιγότερα παράπονα σε σύγκριση με το Νοέμβριο που ήταν 65 αλλά και πάλι τα περισσότερα αφορούσαν τον ΟΑΥ, τα φάρμακα και τις θεραπείες.

Αναφορικά με αυτό, ο κ. Κουλούμας δήλωσε στο YgeiaWatch ότι «είχαμε αρκετά παράπονα και καταγγελίες, αλλά δυστυχώς ο κόσμος δεν ήθελε να προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία. Εμείς στο Παρατηρητήριο δεχόμαστε μόνο επώνυμες καταγγελίες», σημειώνοντας ότι οι πολίτες ενημερώνονται ότι διαφυλάσσεται η ανωνυμία τους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για το Δεκέμβριο τα παράπονα που αφορούσαν παρόχους υγείας ήταν 11% για τον ΟΑΥ, 6% για νοσηλευτήρια και 2% για ιατρούς και το Υπουργείο Υγείας αντίστοιχα.

Σχετικά με την κατηγορία παραπόνων, το 11% αφορούσε για φάρμακα και θεραπείες, το 7% για συμπεριφορά/εξυπηρέτηση ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, το 4% για δαπάνη και το 3% για πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Όσον αφορά το φύλο, το η πλειοψηφία των παραπόνων προερχόταν από άντρες με ποσοστό 16%, ενώ από γυναίκες το ποσοστό ήταν 9%. Η πλειοψηφία είχε ηλικία 51-70 ετών (14%).

Εισηγήσεις ΟΣΑΚ για λύσεις παραπόνων

Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, η ΟΣΑΚ πρότεινε αρκετές λύσεις προς τον ΟΑΥ με την ελπίδα να υλοποιηθούν.

Μερικές εισηγήσεις αφορούν τα ποιοτικά κριτήρια για την απόδοση των γιατρών, ενώ η ΟΣΑΚ έστειλε κοινό έγγραφο με τους ΠΙ στο οποίο υπάρχουν αρκετές εισηγήσεις για ενίσχυση του ρόλου των ΠΙ.

«Μία εισήγηση που έχουμε καταθέσει είναι τα ηλεκτρονικά ραντεβού, για να μειωθούν και οι λίστες αναμονής. Έχουμε εντοπίσει ότι ασθενείς κλείνουν ραντεβού σε 2-3 γιατρούς και πηγαίνουν σε ένα χωρίς να ακυρώνουν τα άλλα», υπέδειξε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «ασθενείς πιέζουν τους ΠΙ να πάνε να δουν ειδικούς γιατρούς χωρίς να χρειάζεται και πολλοί ΠΙ μπορεί να ενδίδουν σε αυτές τις πιέσεις. Για αυτό επιμείναμε στην ενίσχυση του ρόλου των ΠΙ και της εμπιστοσύνης που πρέπει να δείξουν οι ασθενείς σε αυτούς».

Ο κ. Κουλούμας αναφέρθηκε επίσης και στον έλεγχο που πρέπει να υπάρχει. Όπως είπε, «υπάρχει κάποιος έλεγχος αλλά δεν είναι ο αποτελεσματικός που προσδοκούμε να έχουμε κάποια στιγμή έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τέτοια φαινόμενα καταχρήσεων».

«Ένα από τα θέματα που έχουμε θίξει είναι ότι πρέπει να εφαρμοστούν πρωτόκολλα παραπομπών για να εκπαιδευτούν οι ΠΙ», συμπλήρωσε.

Καμία ενημέρωση για ένταξη καινοτόμων φαρμάκων

Σχετικά με την ένταξη των 130 καινοτόμων φαρμάκων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ο κ. Κουλούμας ανέφερε ότι «ζητήσαμε ενημέρωση αλλά ακόμα δεν έχουμε ενημερωθεί πόσα έχουν ενταχθεί και πόσα αναμένουν».

«Κατά τη δική μου άποψη δεν είναι εφικτό να μπουν όλα τα φάρμακα από εκείνα που είπαμε. Μάλλον δεν είναι εφικτό να γίνει αυτό το οποίο έχουν υποσχεθεί, άρα θα πρέπει να πάει με τη δική μας εισήγηση πλέον», είπε.

Όπως δήλωσε «υπάρχουν 130 φάρμακα τα οποία εκκρεμεί η ένταξη τους, αλλά σύμφωνα με τη δική μας αξιολόγηση, υπάρχουν ακόμη 40 φάρμακα τα οποία απλώς δεν έχουν εκφράσει ενδιαφέρον οι εταιρείες για να τα εντάξουν».

«Όμως δεν παύει να είναι φάρμακα τα οποία οι ασθενείς πιάνουν μέσα από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ). Άρα για εμάς είναι 170 φάρμακα που πρέπει να ενταχθούν», σημείωσε.

Ο κ. Κουλούμας συμπέρανε ότι πολύ πιθανόν να μην υπάρχει δυνατότητα ένταξης των φαρμάκων με τις υφιστάμενες διαδικασίες και ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθεί μία νέα διαδικασία η οποία θα εντάξει τα φάρμακα αυτά με ένα ταχύρρυθμο τρόπο.

Από την άλλη, «δεν μπορεί ο ασθενής να μην έχει πρόσβαση και να αναμένουμε για μήνες μέχρι να ενταχθούν», τόνισε.

Όσον αφορά την απόφαση του Υπουργού Υγείας για την ένταξη των καινοτόμων αυτών φαρμάκων, ο κ. Κουλούμας εκφράζει ικανοποίηση, για το γεγονός ότι «εάν δεν καταφέρει ο ΟΑΥ μέχρι τέλος Ιανουαρίου να εντάξει αυτά τα φάρμακα, τότε θα ενεργοποιηθεί η δική μας εισήγηση. Δηλαδή, ότι πρέπει να ενταχθούν όλα τα φάρμακα άμεσα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα», κατέληξε. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα