ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεργασία Κύπρου-Ισπανίας για μεταμοσχεύσεις και ένταξη φαρμάκων

31 Αυγούστου 2022, 15:45

images

Ενισχύεται η συνεργασία Κύπρου και Ισπανίας στον τομέα της υγείας, όπως τονίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπ. Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με την ομόλογό του από τη Ισπανία Carolina Darias.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του μνημονίου συναντίληψης που έχουν υπογράψει το Δεκέμβριο του 2021, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις μεταμοσχεύσεις και τη μεταφορά τεχνογνωσίας όσον αφορά το ρυθμιστικό καθεστώς διάθεσης των φαρμάκων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηπαντέλας καλωσόρισε την ομόλογό του στο νησί υποδεικνύοντας την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που ξεκίνησε με την υπογραφή του εν λόγω μνημονίου.

«Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να βρούμε τρόπους υλοποίησης αυτού του μνημονίου και  αποφασίσαμε να συνεργαστούμε σε θέματα μεταμόσχευσης οργάνων. Η Ισπανία είναι μία χώρα πρωτοπόρα σε θέματα μεταμοσχεύσεων», δήλωσε.

Σημείωσε ότι, αποφασίστηκε, όπως, δημιουργηθεί μία Επιτροπή μεταξύ των δύο χωρών και ότι «θα δοθεί η ευκαιρία στη χώρα μας να στείλει προσωπικό στην Ισπανία για εκπαίδευση, όπως επίσης και να μάθουμε για τους τρόπους που χειρίζονται οι ίδιοι θέματα μεταμοσχεύσεων».

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων, αφορά τη συνεργασία σε θέματα καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, «στόχος μας είναι σε συνεργασία με την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντάξουμε αυτά τα φάρμακα στα συστήματα μας. Με αυτό εννοώ να προσπαθήσουμε να γίνουν κοινές προσφορές για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ώστε να έχουμε πολύ πιο φθηνά φάρμακα, όπως έγινε και με την περίπτωση των εμβολίων».

Πρόσθεσε ότι, οι δύο χώρες θα δημιουργήσουν μία κοινή Επιτροπή, με την οποία θα αποφασίσουν τα πρώτα δέκα φάρμακα που θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αγοραστούν κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ.

Καταλήγοντας, ανέφερε, ότι συζητήθηκαν και θέματα συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα ηλεκτρονικής υγείας, «και εδώ θα γίνει μία Επιτροπή από τεχνοκράτες από τις δύο χώρες, ώστε να γίνει ανταλλαγή απόψεων για το σύστημα το δικό μας και το σύστημα της Ισπανίας», εξήγησε.

Η ομόλογος του Carolina Darias με τη σειρά της ευχαρίστησε τον κ. Χατζηπαντέλα για την πρόσκληση στην Κύπρο, έτσι ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών για θέματα πολύ σημαντικά στην ιατρική.

Όπως ανέφερε η κ. Darias «η συμφωνία είναι βασισμένη σε δύο θέσεις κλειδιά: τη δωρεά οργάνων και την πρόσβαση σε φάρμακα. Θα συνεχίσουμε έτσι ,ώστε να μοιραστούμε μεταξύ μας γνώσεις και εξειδίκευση και να συνεχίσουμε να σώζουμε ζωές», σημείωσε.

Υπέδειξε ακόμη ότι «στην Ισπανία έχουμε μία πολύ μεγάλη εμπειρία σχετικά με τα μεταμοσχεύματα. Είμαστε χώρα αναφοράς στον συγκεκριμένο τομέα. Τον περασμένο χρόνο είχαμε 40,2 δότες ανά εκατομμύρια κατοίκους και διαθέτουμε ένα μοντέλο μεταμοσχεύσεων το οποίο μπορούμε να το διαθέσουμε σε συνεργασία με την Κύπρο και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

«Είναι επίσης πολύ σημαντική, η πρόσβαση που συμφωνήσαμε στα φαρμακευτικά προϊόντα. Σε θέματα, όπως η αξιολόγηση των ίδιων των φαρμάκων, τη θεραπευτική αξία αυτών και πώς θα μπορούσαμε υπό την ομπρέλα της ΕΕ να καταφέρουμε ό,τι δυνατόν καλύτερο», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως σε αριθμό μεταμοσχεύσεων ανά πληθυσμό. Ως εκ τούτου, υπάρχει πεδίο εξέλιξης στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και εκπαίδευσης μεταξύ των δύο χώρων στον τομέα αυτό.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα