ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνέδριο για έμφυλες επιπτώσεις κλιματικής και ενεργειακής κρίσης

08 Δεκεμβρίου 2023, 12:30

images

Συνέδριο με θέμα «Κλιματική και Ενεργειακή Κρίση – Ο Αντίκτυπος στην Ισότητα των Φύλων» που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου η ώρα 10:00 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία, συνδιοργανώνουν η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με όρους αειφορίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο Επίτροποι αναφέρουν ότι σκοπός του συνεδρίου είναι ο δημιουργικός διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων με εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών για πολιτικές και δράσεις, που έχουν ενσωματωθεί από πλευράς πολιτείας, ή και ενδεχομένως θα πρέπει να ενσωματωθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχομένων αρνητικών έμφυλων επιπτώσεων της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης.

Υποσχόμενες πρακτικές και εμπειρίες θα παρουσιαστούν από την Dr. Salma Al- Nims, ανώτερη αξιωματούχο των ΗΕ για κοινωνικά θέματα και θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων (UN Senior Social Affairs Officer, Gender Equality, Gender Justice, Population and Inclusive Cluster), η οποία θα είναι και η κύρια ομιλήτρια του συνεδρίου.

Το συνέδριο στοχεύει, επίσης, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών και των ανδρών γύρω από τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, την επίδραση της κρίσης αυτής στην εργασία και την καθημερινότητά τους, αλλά και την ενεργοποίησή τους για έμπρακτη συμμετοχή σε δράσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιδίωξή μας, σημειώνουν οι δύο Επίτροποι, είναι μέσα από την ενημέρωση και την καταγραφή καλών πρακτικών, να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες, οι οποίες επιπτώσεις είναι μετρήσιμες και εμφανείς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η κλιματική αλλαγή πλήττει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και να αναλάβουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και ευθυνών τόσο στον χώρο εργασίας, όσο και στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες και τους άνδρες που είναι ενεργοί στον αγροτικό τομέα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πανδημία του COVID-19, έδειξε ότι οι σοβαρές κοινωνικές κρίσεις έχουν ασύμμετρες επιπτώσεις, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η ευημερία των γυναικών επηρεάστηκε πιο αρνητικά, καθώς περισσότερες γυναίκες έχασαν την εργασία τους συνεπεία της πανδημίας. Στην ίδια κατεύθυνση, η στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι γυναίκες έκαναν περισσότερη απλήρωτη οικιακή εργασία και φροντίδα παιδιών, σε σχέση με τους άνδρες.

Επιθυμία μας, επισημαίνουν οι δύο Επίτροποι, είναι να τερματιστεί η έμφυλη ανισότητα, η οποία επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το αντίθετο. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που έρευνες έχουν δείξει ότι η ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων οδηγεί σε καλύτερες αποφάσεις και σε πιο αποτελεσματικές πολιτικές - αυτό οφείλεται στο ότι οι γυναίκες διαθέτουν ένα διαφορετικό φάσμα γνώσεων και εμπειριών που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη πιο ολοκληρωμένων λύσεων, προσθέτουν.

«Η προώθηση της ισότιμης εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων για το κλίμα, η χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης γυναικών σε πράσινες και γαλάζιες θέσεις εργασίας, η προώθηση της πρόσβασης των γυναικών σε θέσεις εργασίας στα πράσινα και γαλάζια επαγγέλματα, η ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας των γυναικών, μέσω της ενδυνάμωσης και της κατάρτισης για την επαγγελματική ανέλιξη, η αύξηση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης της Ισότητας των Φύλων και της κλιματικής κρίσης, είναι ορισμένες εισηγήσεις που μπορεί να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις γυναίκες», αναφέρουν.

Σχετικά Άρθρα