ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας

23 Ιανουαρίου 2023, 18:03

images

Η πρώτη υψηλού επιπέδου συνεδρίαση της Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας εγκαινιάζεται σήμερα στο Λουξεμβούργο, από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες της ΕΕ για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη συνεδρίαση θα εγκαινιάσουν η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου και η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Υγείας του Λουξεμβούργου, κ. Paulette Lenert.

Συγκεκριμένα, τα κύρια σημεία προς συζήτηση θα είναι η τρέχουσα κατάσταση της νόσου COVID-19 υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στην Κίνα και η εμφάνιση της παραλλαγής XBB.1.5 στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και το νέο σχέδιο πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης της ΕΕ.

Η επιτροπή υψηλού επιπέδου συστάθηκε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ, βάσει του νέου κανονισμού για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας.

Σημειώνεται ότι φέτος, η επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας υψηλού επιπέδου απέδειξε την ικανότητά της να αντιδρά γρήγορα και να συντονίζει τη λήψη μέτρων απέναντι σε διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας μέσω της γνωμοδότησής της για μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης του κορονοϊού στην Κίνα, η οποία δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου 2023.

Δημιουργία ομάδας υψηλού επιπέδου για μελλοντικές απειλές

Όπως αναφέρεται, η κύρια αλλαγή σε σύγκριση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας είναι η δημιουργία μιας ομάδας υψηλού επιπέδου για την έναρξη τακτικών στρατηγικών συζητήσεων σχετικά με τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, επιπλέον των τεχνικών ομάδων εργασίας.

«Ως μέρος μιας ισχυρής Ένωσης Υγείας, η επιτροπή υγειονομικής ασφάλειας υψηλού επιπέδου διαδραματίζει πλέον ισχυρότερο ρόλο στον συντονισμό της αντίδρασης σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, μέσω της έγκρισης κατευθυντήριων γραμμών και γνωμοδοτήσεων που αποσκοπούν στην καλύτερη στήριξη των κρατών μελών στα μέτρα που λαμβάνουν και στη διασφάλιση του συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ», προστίθεται.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του ECDC.

Σχετικά Άρθρα