ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεδρίαση στον ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων

21 Ιουλίου 2022, 16:47

images

Ειδικοί για την ευλογιά των πιθήκων  συζητούν σήμερα κατά πόσον θα πρέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να  ταξινομήσει την επιδημία ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία,  δηλαδή στον υψηλότερο δυνατόν συναγερμό.

Πρόκειται  για την δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για  τον ιό που διεξάγεται την ώρα που σημειώνεται επιδείνωση της κατάστασης,  με σχεδόν 15.400 περιπτώσεις να έχουν αναφερθεί από 71 χώρες, σύμφωνα  με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Το  98% των αναφερόμενων περιπτώσεων "είναι μεταξύ ανδρών που έχουν  σεξουαλική επαφή με άνδρες -- και κυρίως σε αυτούς που έχουν πολλούς  πρόσφατους άγνωστους ή νέους συντρόφους", είπε σε συνέντευξη Τύπου την  Τετάρτη η Rosamund Lewis,  επικεφαλής του ΠΟΥ για την ευλογιά των  πιθήκων. 

Πρόκειται για άνδρες συνήθως νεαρής ηλικίας που ζουν κυρίως σε αστικές περιοχές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το  Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ανέφερε ότι μέχρι τη  Δευτέρα, έχουν αναφερθεί 7.896 επιβεβαιωμένα κρούσματα από 27 χώρες στον  Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Οι χειρότεροι που επλήγησαν ήταν η Ισπανία  (2.835), η Γερμανία (1.924), η Γαλλία (912), η Ολλανδία (656) και η  Πορτογαλία (515).

«Συγκεκριμένες  σεξουαλικές πρακτικές είναι πολύ πιθανό να έχουν διευκολύνει και θα  μπορούσαν να διευκολύνουν περαιτέρω τη μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων  στους άνδρες που έχουν επαφή με άνδρες", είπε αξιωματούχος του Κέντρου.

Σχετικά Άρθρα