ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνάντηση ΠΑΣΥΝΜ και ΟΚΥπΥ για βελτίωση υπηρεσιών

04 Οκτωβρίου 2022, 11:14

images

Συνάντηση για θέματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΥΝΜ και ΟΚΥπΥ πραγματοποίησαν οι δύο οργανισμοί, καθώς και τη βελτίωση των υπηρεσιών και των πρωτοκόλλων σε θέματα νοσηλευτικής και μαιευτικής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 μεταξύ μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) και διοικητικών στελεχών του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), στο πλαίσιο επαφών με εταίρους και αρμόδιους φορείς.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΠΑΣΥΝΜ ο Δρ Ιωάννης Λεοντίου (Πρόεδρος), η κ. Μαρία Παναγιώτου (Μέλος) και η κ. Άννα Χατζηιωάννου (Μέλος). Επίσης, εκ μέρους του ΟΚΥπΥ συμμετείχαν η Επιχειρησιακή Διευθύντρια κ. Ειρήνη Προκοπίου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Νοσηλευτικών Υπηρεσιών κ. Ελένη Κυθρεώτου και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Δρ Χαράλαμπος Χαριλάου.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΝΜ ενημέρωσαν αρχικά τους εκπροσώπους του Οργανισμού για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει σε εκπαιδευτικό επίπεδο και για τη συμμετοχή του σε θεσμικές επιτροπές και σώματα, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον, συζητήθηκε η προοπτική για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΥΝΜ και ΟΚΥπΥ σε όλα τα επίπεδα της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Επιστήμης.  

Ειδικότερα, εξετάστηκαν τρόποι προβολής δραστηριοτήτων που σχεδιάζονται και διεκπεραιώνονται από Νοσηλευτές και Μαίες και η ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχόμενων Νοσηλευτικών και Μαιευτικών υπηρεσιών με αξιοποίηση των αποτελεσμάτων σχετικών ερευνών που διεξήχθησαν στις δομές του Οργανισμού.

Ακόμη, τέθηκαν εισηγήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη πρωτοκόλλων, διαδικασιών και κατευθυντήριων οδηγιών σε θέματα Νοσηλευτικής και Μαιευτικής καθώς και θέματα στελέχωσης σε ενδονοσοκομειακό και εξωνοσοκομειακό επίπεδο .

Συζητήθηκε επίσης, το θέμα αξιοποίησης των Μαιών που εργάζονται στον Οργανισμό για προώθηση και ενίσχυση του φυσικού τοκετού, η παρακολούθηση των κυήσεων χαμηλού κινδύνου σε κλινικές φυσικού τοκετού από Μαίες, η άμεση επανέναρξη μαθημάτων προετοιμασίας ζευγαριών για τον γονεϊκό ρόλο – ψυχοπροφύλαξη καθώς και η εγκαθίδρυση της κοινοτικής Μαιευτικής με απαρχή την περίοδο της λοχείας, καθώς και η ανάπτυξη και αξιοποίηση Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.

Προστίθεται ότι οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ ανέλαβαν να διαβιβάσουν την πρόταση του ΠΑΣΥΝΜ για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στο Διοικητικό Συμβούλιο, η οποία θα ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για περαιτέρω επαγγελματική ενημέρωση, εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των Νοσηλευτών και Μαιών που εργοδοτούνται στον ΟΚΥπΥ.

Σχετικά Άρθρα