ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμμετοχή της Κύπρου στην καταπολέμηση της μικροβιακής ανθεκτικότητας

26 Νοεμβρίου 2022, 10:16

images

Τη συμμετοχή της Κύπρου στη διεθνή προσπάθεια για καταπολέμηση της μικροβιακής ανθεκτικότητας, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, κατά τη συμμετοχή του στην 3η Παγκόσμια Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την μικροβιακή ανθεκτικότητα, που πραγματοποιήθηκε στο Ομάν στις 24-25 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η Κύπρος στηρίζει την προκήρυξη της Μουσκάτ για καταπολέμηση της μικροβιακής ανθεκτικότητας, εφαρμόζοντας το σχέδιο υγείας “One Health” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μαζί με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι στην παρέμβασή του κατά τη Συνάντηση, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί επιτήρηση της κατανάλωσης αντιβιοτικών, με την εφαρμογή αποτελεσματικών εθνικών και διεθνών συστημάτων, παράλληλα με την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών και διαγνωστικών μεθόδων, για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ακόμα, εξέφρασε την επιθυμία οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω συζήτηση στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για τη μικροβιακή ανθεκτικότητα, που θα πραγματοποιηθεί το 2024.

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε πως η Κύπρος αντιλαμβάνεται τη μικροβιακή ανθεκτικότητα ως ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας, που απειλεί πρόσφατες προόδους στον τομέα της υγείας ανθρώπου και ζώων, το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και την οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε, δε, ότι λύσεις θα πρέπει να προέλθουν από πολλαπλούς τομείς ανθρώπινης, ζωϊκής, και περιβαλλοντικής υγείας.

«Χωρίς δραστική αλλαγή στις υφιστάμενες ιατρικές πρακτικές για μείωση λοιμώξεων και χρήσης αντιβιοτικών, μαζί με παράλληλη επένδυση στην αλλαγή συμπεριφοράς, η μικροβιακή ανθεκτικότητα θα αυξηθεί», δήλωσε.

Ο κ. Χατζηπαντέλα συνεχάρη το Σουλτανάτο του Ομάν για τη διοργάνωση του συνεδρίου και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι σύμφωνο με τις προσπάθειες ενδυνάμωσης εθνικών, περιφερειακών και διεθνών συστημάτων επιτήρησης, με τη στήριξη των τετραμερών Οργανισμών, στο πλαίσιο της ατζέντας για βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Χατζηπαντέλα συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας του Σουλτανάτου του Ομάν, Hilal Al Sabti, με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, QU Dongyu, καθώς επίσης και με τον Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού της Ολλανδίας, Ernst Kuiper. Τον Υπουργό Υγείας, συνόδευσε ο Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος του ΟΚΥπΥ, Δρ. Λίνος Χατζηχάννας. 

Σχετικά Άρθρα