ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμφωνούν με τη θεσμοθέτηση ανιχνευτικών ελέγχων

07 Δεκεμβρίου 2023, 11:40

images

Με τη θεσμοθέτηση της διενέργειας προγραμμάτων προγεννητικών και νεογνικών ανιχνευτικών ελέγχων για την πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, συμφωνούν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή υγείας της βουλής, αποσκοπεί στη θέσπιση νομοθεσίας που θα θωρακίζει τη διενέργεια ανιχνευτικών ελέγχων σε έγκυες και νεογνά.

Παράλληλα, με την προτεινόμενη νομοθεσία θα εγκαθιδρύεται και θα αναγνωρίζεται ο «Εθνικός Φορέας» για τη διενέργεια των ανιχνευτικών ελέγχων στις έγκυες και στα νεογνά της Κύπρου.

Η πρόταση νόμου εισαγάγει νομοθεσία για τρία προγράμματα παιδιατρικής πρόληψης:

1. Τον προγεννητικό έλεγχο νεογνών για την εύρεση χρωμοσομιακών ανωμαλιών,

2. Τον προληπτικό έλεγχο νεογνών για ανωμαλίες του μεταβολισμού και

3. Τον νεογνικό έλεγχο για θέματα ακοής.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί για να υπάρχει ένα πλαίσιο που θα τα διέπει και να μην εναπόκειται στην καλή θέληση μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, προτείνει στο υπουργείο να συζητήσει με τους αρμόδιους, να ετοιμάσουν νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου.

Όπως λέχθηκε, το Υπουργείο Υγείας δεν είναι καθόλου αρνητικό, ενώ επί της φιλοσοφίας συμφωνεί και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Υπέρ της θεσμοθέτησης της πρότασης, τάσσεται και η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

Εκπρόσωπος του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής Αμερίκος Αργυρίου ανέφερε ότι «θέλουμε να θεσμοθετηθεί για να νιώθουμε ασφάλεια να μπορούμε να προχωρήσουμε».

Το πρώτο πρόγραμμα, ο προγεννητικός έλεγχος νεογνών για την εύρεση χρωμοσομιακών ανωμαλιών, διενεργείται κατά την 10η βδομάδα κύησης της μητέρας με κυριότερη την ανίχνευση του συνδρόμου Down.

Το δεύτερο πρόγραμμα, ο προληπτικός έλεγχος νεογνών, έχει στόχο την έγκαιρη διάγνωση μεταβολισμού στα νεογέννητα, όπως είναι ο υποθυροειδισμός που επηρεάζει την νοητική και σωματική εξέλιξη του παιδιού.

Το ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής νεογνών, εντοπίζει προβλήματα ακοής όπως η βαρηκοΐα.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διενεργήθηκαν περίπου 367.000 έλεγχοι σε έγκυες, ενώ περίπου ίδιος αριθμός ελέγχων διενεργήθηκε και στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος σε νεογνά.

Από το 2004, το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής προσφέρει και το τρίτο πρόγραμμα (ελέγχου ακοής νεογνών) χάρη στο οποίο δεν υπάρχει πλέον παιδί στην Κύπρο που δεν μπορεί να μιλήσει λόγω βαρηκοΐας.

Παράλληλα, το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και με το Υπουργείο Υγείας προωθούν επέκταση του ανιχνευτικού προγράμματος για κάλυψη πολύ περισσότερων νοσημάτων.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα