ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμφωνία ΕΕ με Pfizer για παράδοση εμβολίων

16 Μαΐου 2022, 16:53

images

Σε συμφωνία για αναπροσαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των εμβολίων στις ανάγκες των κρατών μελών κατέληξαν Κομισιόν και οι εταιρίες BioNTech και Pfizer σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής.

Όπως σχολίασε σχετικά η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, οι τροποποιήσεις αυτές ανταποκρίνονται στις ανησυχίες που έχουν διατυπώσει τα κράτη μέλη.

«Με την τροποποίηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης ανταποκρινόμαστε στις εύλογες ανησυχίες σχετικά με την αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού εμβολίων, εάν και όταν αυτό χρειαστεί αργότερα εντός του έτους», σημείωσε η Επίτροπος Κυριακίδου.

Ειδικότερα, βάσει της συμφωνίας, τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης που είχαν συμφωνηθεί αναπροσαρμόζονται ώστε να συνεισφέρουν στην καλύτερη προετοιμασία των κρατών μελών για τη χειμερινή περίοδο.

Οι δόσεις που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο και για όλο το καλοκαίρι τώρα θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο και στη διάρκεια της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου του 2022, καθώς υπολογίζεται πως τα κράτη μέλη ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα αποθέματα εμβολίων για τις εθνικές εκστρατείες τους και για την εκπλήρωση των διεθνών τους δεσμεύσεων για δωρεά δόσεων.

Επίσης, στην περίπτωση που εγκριθεί πριν το φθινόπωρο ή τον χειμώνα εμβόλιο προσαρμοσμένο σε μελλοντικές μεταλλάξεις, τα κράτη μέλη θα έχουν πρόσβαση και σε παραδόσεις των προσαρμοσμένων εμβολίων.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά, σε συνεργασία με τις εταιρείες BioNTech-Pfizer και Moderna, την προμήθεια εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 και θα είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα κράτη μέλη, ώστε να εξασφαλίζεται η αναγκαία ευελιξία» πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου.

Σχετικά Άρθρα