ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβόλαιο Κομισιόν με Valneva για αγορά 27 εκατ. δόσεων του εμβολίου κατά COVID

10 Νοεμβρίου 2021, 14:24

images

Το όγδοο κατά σειρά συμβόλαιο για αγορά εμβολίων κατά του COVID-19, με την εταιρία Valneva, ανακοίνωσε την Τετάρτη το πρωί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή συμφώνησε με τη γαλλική εταιρεία φαρμάκων για την αγορά σχεδόν 27 εκατομμυρίων δόσεων το 2022.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης δυνατότητα προσαρμογής του εμβολίου σε νέες μεταλλάξεις του COVID-19 και επιτρέπει στα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε επιπρόσθετες παραγγελίες μέχρι και 33 εκατομμυρίων δόσεων το 2023.

Η Valneva βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός αδρανοποιημένου εμβολίου, στη βάση δηλαδή της παραδοσιακής μεθόδου παραγωγής εμβολίων, μεθόδου που χρησιμοποιείται ευρέως τις τελευταίες επτά δεκαετίες και που θεωρείται καθιερωμένη και ασφαλής.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, πρόκειται για τον ίδιο τύπο εμβολίων με αυτόν των πλείστων εμβολίων για τη γρίπη και εμβόλια για παιδιά. Πρόκειται για το μόνο εμβόλιο αυτού του τύπου που βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης αυτή τη στιγμή.

«Το εμβόλιο της Valneva προσθέτει ακόμα μια επιλογή στο ευρύ μας χαρτοφυλάκιο, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», δήλωσε σχετικά η Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, υπενθυμίζοντας πως βρισκόμαστε εν μέσω μιας περιόδου ανόδου των περιστατικών κορωνοϊού.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τα κράτη μέλη στις εμβολιαστικές τους προσπάθειες και το μήνυμα παραμένει το ίδιο: Εμπιστοσύνη στην επιστήμη και εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός», πρόσθεσε.

Σε δική της δήλωση η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως το συμβόλαιο παρέχει τη δυνατότητα προσαρμογής του εμβολίου σε νέες μεταλλάξεις και υπενθύμισε πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει», προσθέτοντας ότι «όποιος μπορεί θα πρέπει να εμβολιαστεί».

Μέχρι στιγμής η Κομισιόν έχει υπογράψει συμβόλαια με τις εταιρίες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna, και Novavax.

Σχετικά Άρθρα