ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύγκρουση συμφερόντων για εποπτεία Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων

30 September 2022, 09:41

images

Σε αντίθετα στρατόπεδα βρίσκονται ο ΟΚΥπΥ και ο ΠΑΣΙΝ όσον αφορά το θέμα της εποπτείας της Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων, με τα ιδιωτικά νοσοκομεία να ζητούν η Αρχή να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, η Εθνική Αρχή Ασθενοφόρων (ΕΑΑ) βρίσκεται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, το Υπουργείο Υγείας δέχθηκε τις εισηγήσεις τους για αλλαγές του νομοσχεδίου, καθώς έκριναν ότι η ΕΑΑ θα έπρεπε να εποπτεύεται από μία κρατική, ανεξάρτητη υπηρεσία και όχι από τον ΟΚΥπΥ.

Ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) Μιχάλης Τζιοβάνης, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι ο ΠΑΣΙΝ κατέθεσε τις εισηγήσεις, και τις διαφωνίες για το αρχικό νομοσχέδιο όπως είχε προταθεί, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να γίνει μία υψηλών προδιαγραφών υπηρεσία ασθενοφόρων η οποία δεν πρέπει να είναι κάτω από την ομπρέλα ενός παρόχου μόνο, όπως είναι ο ΟΚΥπΥ».

«Ο ΟΚΥπΥ είναι ένας από τους πολλούς παρόχους υγείας στα πλαίσια του γενικού συστήματος», είπε.

Πρόσθεσε ότι με το παρόν νομοσχέδιο, αποκλείεται ο ιδιωτικός τομέας από το να παρέχει υπηρεσίες ασθενοφόρων, κάτι που θεωρούμε ότι είναι λάθος. “Μεταφέραμε κάποιες αλλαγές και έχουμε κάνει διάφορες άλλες προτάσεις, όπως η δημιουργία ενός τρίτου τύπου ασθενοφόρου το οποίο θα είναι μία μονάδα εντατικής θεραπείας, θα έχει όλα τα δεδομένα που χρειάζεται για πολύ δύσκολα περιστατικά και φυσικά τα ασθενοφόρα κατηγορίας Α και Β τα οποία προτείνονται για το νομοσχέδιο».

Τόνισε ότι «η υπηρεσία ασθενοφόρων πρέπει να είναι μία ανεξάρτητη υπηρεσία, κεντρική, κρατική, υψηλού επιπέδου και να καλύπτει όλη την επικράτεια της Κύπρου», συμπληρώνοντας ότι σε αυτήν θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν ασθενοφόρα και πληρούν τα κριτήρια, καθώς επίσης θα πρέπει να είναι σεβαστή και η επιλογή του ασθενούς».

Ο κ. Τζιοβάνης, διευκρίνισε ότι «πρέπει να μπορεί να εξυπηρετείται ο ασθενής, να υπάρχει δικαίωμα επιλογής του ασθενή για το νοσηλευτήριο και τον γιατρό που θέλει να δει, είτε ιδιωτικό ή δημόσιο».

Επεσήμανε ακόμη το ζήτημα της δίκαιης κατανομής, δηλαδή να μην αποκλείονται τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είτε είναι εντός, είτε εκτός ΓεΣΥ, τα οποία έχουν τα σωστά ασθενοφόρα.

«Κανείς δεν αμφισβητεί το ρόλο του ΟΚΥπΥ και των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Η πλειοψηφία των ασθενοφόρων ανήκουν στην κυβέρνηση. Αλλά δεν θέλουμε να αποκλείει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εάν πληρούν τα κριτήρια, από το να λαμβάνουν μέρος», είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, δήλωσε στο YgeiaWatch ότι, «εμείς κάναμε τις εισηγήσεις μας, συμμετείχαμε στον διάλογο και η θέση μας είναι μία, ότι για την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα υγείας πρέπει να είναι μία Αρχή - η σημερινή η οποία υπάγεται στη διεύθυνση ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ».

Αναφορικά με τα σχόλια ότι ο ΟΚΥπΥ θα στέλνει τα ασθενοφόρα μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και όχι στο πιο κοντινό, ο κ. Χαριλάου υπογράμμισε ότι δεν ισχύει αυτό, προσθέτοντας ότι «ο κανονισμός λέει ότι το ασθενοφόρο πάει στο πλησιέστερο, κατάλληλο νοσηλευτήριο».

Για τη έκβαση του ζητήματος του νομοσχεδίου και της Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων, αναμένεται να αποφασίσει η Βουλή.

Τα ασθενοφόρα να πληρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές

Σύμφωνα με τον κ. Τζιοβάνη, στην ΕΑΑ θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ιδιωτικές κλινικές οι οποίες έχουν ασθενοφόρα και πληρούν τις προδιαγραφές.

«Δεν κάνουμε εκπτώσεις στο θέμα του επιπέδου των ασθενοφόρων και των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν, σε καμία περίπτωση. Θα πρέπει να πληρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, υπάρχει συγκεκριμένο πρότυπο για τα ασθενοφόρα. Όσοι το πληρούν όμως θα πρέπει να ενταχθούν στην εν λόγω υπηρεσία, η οποία κατά την άποψη μου θα πρέπει να είναι κάτω από το Υπ. Υγείας και όχι έναν πάροχο», δήλωσε.

Κληθείς να απαντήσει σε σχόλια που αφορούσαν την ύπαρξη παράνομων ΤΑΕΠ, σχολίασε ότι «ο ΠΑΣΙΝ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί παρανομίες. Δεν μας ενδιαφέρει εάν τα έχουν μέλη μας ή όχι, τα παράνομα θα πρέπει να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα να λειτουργούν στα πλαίσια του ΓΕΣΥ».

Για την ΕΑΑ δήλωσε ότι τα ασθενοφόρα θα είναι όλα νόμιμα και αδειοδοτημένα - και ως οχήματα και ως εξοπλισμός - αλλά και το προσωπικό των ασθενοφόρων με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Για το κλείσιμο των παράνομων ΤΑΕΠ «αρμόδια αρχή είναι το Υπ. Υγείας και η αστυνομία. Δεν έχει τη δικαιοδοσία για αυτό ο ΠΑΣΙΝ», είπε.

«Επιθυμούμε να δούμε μία σωστή υπηρεσία ασθενοφόρων κρατική, ανεξάρτητη και να μην ανήκει σε κανέναν πάροχο, αλλά στο Υπ. Υγείας», εξέφρασε.

Ουδέτερος ο ΟΑΥ

Ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι ο ΟΑΥ καλέστηκε στις συζητήσεις για το εν λόγω θέμα, «αλλά αποκλείσαμε να τοποθετηθούμε ευθαρσώς ποια είναι η θέση του ΟΑΥ».

Όπως δήλωσε, ο ΟΑΥ κατέθεσε της εισηγήσεις του στο Υπ. Υγείας και είχε στείλει κάποιες παρατηρήσεις, αλλά όχι επί της ουσίας του νομοσχεδίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι «εάν αποφασίσουν και από τη στιγμή που θα δουλεύουν αποτελεσματικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ΤΑΕΠ, τότε δεν είναι κάτι που επηρεάζει τον Οργανισμό άμεσα».

Σχετικά με την ένταξη των ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, «βάλαμε μόνο του δημοσίου προς το παρόν», είπε, καθώς «θα περιμένουμε μέχρι να περάσει η νομοθεσία».

«Όταν περάσει η νομοθεσία και θα έχει κάποιον έφορο που θα εξετάζει αν πληρούν τα κριτήρια και τηρούν την άδεια ασθενοφόρου τα ΤΑΕΠ, τότε θα τα εξετάσουν για να μπουν στο ΓεΣΥ. Προς το παρόν όμως επειδή δεν υπάρχει νομοθεσία, εμείς βάλαμε μόνο τον ΟΚΥπΥ», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού 

Σχετικά Άρθρα