ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχολεία: Καμπανάκι για σεξουαλική βία και παραβατικότητα

11 Απριλίου 2024, 13:42

images

Δεν μπορούν να γίνουν δεχτά φαινόμενα βίας και παραβατικότητας στα σχολεία, τόνισε η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, μιλώντας ύστερα από κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, όπου εξέτασε το ζήτημα, με βουλευτές να κάνουν αναφορά ακόμη και για σεξουαλική βία.

H κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού και την επάνοδο των μαθητών στα σχολεία, υπήρξε μεγάλη αύξηση της βίας και της παραβατικότητας.

Πρόσθεσε όμως ότι πλέον τα παιδιά μιλούν και καταγγέλλουν φαινόμενα βίας, ενώ επεσήμανε ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές και μόνο με την υποψία άσκησης βίας, είναι υποχρεωμένοι να προχωρούν σε καταγγελία στην Αστυνομία.

Τόνισε επίσης ότι τα περισσότερα περιστατικά βίας και παραβατικότητας αφορούν κύπριους μαθητές, όχι αλλοδαπούς. Οι αλλοδαποί για να εισέλθουν στις τάξεις θα πρέπει να γνωρίζουν ελληνικά, όπως πρόσθεσε.

H κ. Μιχαηλίδου δήλωσε περαιτέρω ότι «η βία δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στα σχολεία, αλλά ξεκινά από τις οικογένειες, εμφανίζεται στα γήπεδα και στις κοινωνίες».

Σημαντικός ο ρόλος των γονιών

Υπογράμμισε ότι πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος των γονιών για την πάταξη του φαινομένου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχουν γονιοί, οι οποίοι μπορεί να είναι σε φυλακές ή να είναι χρήστες ναρκωτικών.

Ανέφερε ακόμα ότι, σύντομα θα θεσμοθετηθεί εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης παιδιών, στο οποίο θα φοιτούν παιδιά με παραβατική συμπεριφορά, ενώ πρόσθεσε ότι αφού τύχουν θεραπείας θα επιστρέφουν στις σχολικές μονάδες.

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι η πρόληψη του φαινομένου βίας και παραβατικότητας, μέσα από παιδαγωγικά μέτρα.

«Σύντομα θα υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος των παιδιών, ο οποίος θα συνοδεύει κάθε παιδί», πρόσθεσε επίσης, σημειώνοντας ότι τα σχολεία δεν είναι ούτε αστυνομία, ούτε ψυχίατροι και ψυχολόγοι.

Τοποθετήσεις βουλευτών

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι έγιναν εγκληματικές ενέργειες, καθώς υπάρχουν σοβαρά κενά στην λειτουργίας και τον συντονισμό των θεσμών, καθώς και απουσία δομών για στήριξη θυτών και θυμάτων.

Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι αν μέχρι τον Ιούνη δεν υπάρξουν προτάσεις θα καταγγελθούν όλα δημοσίως, ενώ σημείωσε ότι πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία, είναι καθημερινό φαινόμενο.

Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει νομοθεσία από το 2021 για δημιουργία κέντρων ημέρας και χωρών υποδοχής παιδιών αλλά δεν εφαρμόζεται.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Κάρουλλας δήλωσε ότι απαιτείται συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για την πρόληψη όσο και καταστολή των φαινομένων βίας και παραβατικότητας στα σχολεία.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ  Αλέκος Τρυφωνίδης αναφέρθηκε σε περιστατικό σεξουαλική κακοποίηση μαθητή από συμμαθητές του.

«Ο θύτης ήταν και σε άλλο σχολείο και μετακινήθηκε στο σχολείο του θύματος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το θύμα βρίσκεται σήμερα στο ίδιο σχολείο με τους θύτες, ενάμιση μήνα μετά το περιστατικό.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα