ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχολεία: Εργαλειοθήκη ΠΟΥ για περιβάλλον ελεύθερο από καπνό

26 September 2023, 19:00

images

Ο ΠΟΥ Ευρώπης προωθεί μια εργαλειοθήκη για τα σχολεία για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς καπνό και νικοτίνη.

Η εργαλειοθήκη θα παρέχει πρακτικές συμβουλές στη διοίκηση και το προσωπικό των σχολείων σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης, επικοινωνίας, εκπαίδευσης και επιβολής αποτελεσματικών πολιτικών χωρίς νικοτίνη και καπνό.

Περίπου το 88% των ενηλίκων καπνιστών κάνουν το πρώτο τους τσιγάρο πριν κλείσουν τα 18 και μερικοί ξεκινούν ήδη από την ηλικία των 11 ετών, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΠΟΥ.

Ενώ το κάπνισμα συνεχίζει να μειώνεται στους Ευρωπαίους έφηβους, η χρήση νέων και αναδυόμενων προϊόντων καπνού και νικοτίνης, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνει αύξηση.

Αυτά τα προϊόντα συχνά διατίθενται στο εμπόριο ειδικά σε νέους, οι οποίοι αποτελούν σημαντική αγορά για την καπνοβιομηχανία. Η εργαλειοθήκη του ΠΟΥ συμπληρώνει τον παγκόσμιο οδηγό για τη δημιουργία σχολείων χωρίς νικοτίνη και καπνό, προστίθεται.

Ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ δήλωσε πως είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι η καπνοβιομηχανία εξακολουθεί να στοχεύει τους νέους και να αποκομίζει τεράστια κέρδη, βλάπτοντας την υγεία τους.

«Τα σχολεία πρέπει να είναι ασφαλείς χώροι για τους νέους, όπου δεν έχουν έκθεση ή πίεση να χρησιμοποιούν προϊόντα νικοτίνης. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς καπνό και νικοτίνη στο σχολικό περιβάλλον είναι θεμελιώδους σημασίας για να αποτρέψει τους νέους να ξεκινήσουν το κάπνισμα. Εάν δεν λάβουμε επείγουσα δράση τώρα, κινδυνεύουμε να δούμε την επόμενη γενιά χρηστών καπνού και νικοτίνης να στρατολογούνται μέσω των ανήθικων πρακτικών των βιομηχανιών καπνού», ανέφερε.

Με βάση στοιχεία, κάθε χρόνο, ο καπνός στοιχίζει πάνω από 8 εκατομμύρια ζωές και 1,3 εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους είναι μη καπνιστές που υποκύπτουν σε ασθένειες που αποδίδονται στο παθητικό κάπνισμα. Επίσης 51.000 από αυτά τα θύματα είναι παιδιά.

Επιπλέον, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε διαφορετικές μορφές μάρκετινγκ και πίεση από συνομηλίκους και επηρεάζονται εύκολα από τα πρότυπά τους. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα μέτρα για να αποτρέψουν τα παιδιά και τους νέους να ξεκινήσουν τη χρήση καπνού και νικοτίνης, αναφέρεται το δελτίο Τύπου του ΠΟΥ

Σχετικά Άρθρα