ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέση εγκεφάλου και νευροαναπτυξιακών διαταραχών

31 Μαρτίου 2023, 10:49

images

Το πολύπλοκο σύστημα του εγκεφάλου και τη δημιουργία αναπτυξιακών διαταραχών ανέλυσε η Δρ Μαρία Τσιάρλη σε διάλεξη στο Ταμάσιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας σωστούς τρόπους για την αντιμετώπιση των ατόμων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές από την πολιτεία.

Η διάλεξη είχε θέμα «Κοίταγμα μέσα από τον καθρέφτη: Κατανοώντας τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές» και πραγματοποιήθηκε στο Ταμάσιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, την οποία συντόνισε ο Δρ Πάτερ Δημήτριος Μαππούρας και στόχο είχε την ανάδειξη των νευροαναπτυξιακών διαταραχών και των μηχανισμών παθοφυσιολογίας τους.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, στη διάλεξη το κοινό είχε την ευκαιρία να κατανοήσει την πολυπλοκότητα του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου και των μηχανισμών που διέπουν αυτή τη διαδικασία και πώς αλλαγές στην αναπτυξιακή ισορροπία οδηγούν στη δημιουργία αναπτυξιακών διαταραχών που ποικίλουν στη συμπτωματολογία και σοβαρότητά τους, λόγω της τεράστιας ετερογένειας γενετικών παραγόντων που τις προκαλούν.

Η Δρ Τσιάρλη, εξήγησε ότι ο εγκέφαλός μας είναι το πιο πολύπλοκο σύστημα στο σύμπαν και είναι ένα θαύμα τόσο αρχιτεκτονικής όσο και λειτουργίας.

Το σημείο αυτό αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης ώστε να γίνει κατανοητό γιατί οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές χαρακτηρίζονται ως διαταραχές φάσματος, όπως το φάσμα του αυτισμού, με την αιτία να βρίσκεται στον βαθμό και τη συγκεκριμένη διαδικασία που διαταράσσεται κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτό ειδικά είναι ένα σημείο που δυσκολεύει την ανάπτυξη εξειδικευμένων φαρμακευτικών θεραπειών για τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Επίσης, έγινε αναφορά για την πρόοδο που έχει σημειώσει η επιστήμη μέχρι στιγμής για την κατανόηση των μηχανισμών των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, ειδικά στον τομέα της λειτουργικής γονιδιωματικής έρευνας, που έδωσε τη δυνατότητα κατανόησης του πως γονιδιακές μεταλλάξεις προκαλούν βλάβη σε συγκεκριμένους νευροαναπτυξιακούς μηχανισμούς.

Αντιμετώπιση ατόμων με διαταραχές από την πολιτεία

Κατά τη διάλεξη, συζητήθηκε η αντιμετώπιση που τυγχάνουν τόσο άτομα με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όσο και οι οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα, έγινε έμφαση ότι πρώτα η πολιτεία οφείλει να αναβαθμίσει και να ενισχύσει την ενημέρωση για τις διαταραχές αυτές και την ανάγκη δημιουργίας ειδικών προγραμμάτων επιμόρφωσης φροντιστών και άλλων ειδικοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν στο να έχουν μια όσο το δυνατόν φυσιολογική ζωή τα άτομα αυτά.

Επίσης, η επιμόρφωση και η στήριξη πρέπει να απευθύνεται στις οικογένειες των ατόμων αυτών και στο γενικό κοινό, ώστε να μειωθεί το στίγμα και η όποια αρνητικότητα επιβάλλεται από την κοινωνία σε αυτά τα άτομα.

Τέλος, η διάλεξη έκλεισε με το αισιόδοξο μήνυμα ότι όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε σε ένα καλύτερο αύριο για τα άτομα αυτά, ξεκινώντας από την κατανόηση της διαφορετικής όψης του κόσμου που βλέπουν μέσα από τον δικό τους καθρέφτη, ώστε ο καθρέφτης αυτός να γίνει μέσο σύγκλισης και όχι διαχωρισμού.


 

Σχετικά Άρθρα