ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχεδόν 20% των κυπρίων με ψηλή πίεση

15 Οκτωβρίου 2021, 06:00

images

Σε σχετικά ψηλά επίπεδα ανέρχεται το ποσοστό των κυπρίων με ψηλή πίεση, όπως διαφαίνεται από πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 18,9% των κυπρίων ηλικίας 15 ετών και πάνω ανέφεραν ψηλή αρτηριακή πίεση. Στους άντρες το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο με το ποσοστό να φθάνει το 19,7% και των γυναικών στο 18,1%.

Στην ΕΕ το 22% των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω ανέφεραν ότι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης καταγράφηκαν στην Κροατία (37% των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω), στη Λετονία και την Ουγγαρία (32%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (12%), το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία και τις Κάτω Χώρες (16%).














Τα στοιχεία έχουν έτος αναφοράς το 2019.

Το μερίδιο των γυναικών στην ΕΕ που ανέφεραν ότι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το μερίδιο των ανδρών (23% έναντι 21%).

Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών με υψηλή αρτηριακή πίεση καταγράφηκαν στην Κροατία (38%), τη Λετονία (37%) και την Ουγγαρία (34%). Από την άλλη πλευρά, τα υψηλότερα ποσοστά ανδρών με υψηλή αρτηριακή πίεση καταγράφηκαν στην Κροατία (36%), την Ουγγαρία (29%) και τη Φινλανδία (28%).

H επίμονη επίδραση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στις αρτηρίες μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ανεπάρκεια ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά, τα νεφρά ή ο εγκέφαλος.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα