ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στρατηγική για αναβάθμιση του αθλητισμού στην Κύπρο

25 Ιανουαρίου 2024, 07:05

images

Την απόφαση της Κυβέρνησης για εκπόνηση Στρατηγικής για την αναβάθμιση του αθλητισμού στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην ομιλία του στην πρώτη τελετή απονομής των Εθνικών Βραβείων Αθλητισμού, που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ), ο Πρόεδρος μίλησε για ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του αθλητισμού στην Κύπρο, ξεκινώντας από την εκπαίδευση.

«[Θ]α ήθελα να ανακοινώσω απόψε την απόφασή μας για την εκπόνηση, υπό την εποπτεία και επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και φυσικά με τη συνδρομή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, στρατηγικής για την αναβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα μας», ανέφερε.

Εξήγησε ότι η στρατηγική αυτή θα περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν την προσχολική, τη σχολική και την ανώτερη εκπαίδευση, όπως και την ενήλικη ζωή των πολιτών. Όπως συμπλήρωσε, περισσότερες και πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα, από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι στο επίκεντρο των πολιτικών της Κυβέρνησης, είναι η ουσιαστική ενίσχυση, με όλους τους δυνατούς τρόπους, της προσπάθειας των αθλητών και των αθλητριών, λαμβάνοντας πάντα φυσικά υπόψη και τις εισηγήσεις και επιδιώξεις του αθλητικού κόσμου.

Πρόσθεσε ότι οι γενικότεροι σχεδιασμοί στον τομέα του αθλητισμού αποσκοπούν και στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας όλων των πολιτών, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Παράλληλα, στοχεύουν στην προαγωγή του αθλητισμού ως φορέα παιδείας και ως εργαλείου υγειούς τρόπου ζωής, ενισχύοντας τις δυνατότητες για δραστηριότητες άθλησης εντός και εκτός των εκπαιδευτηρίων μας.

Όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης ανέφερε ότι προωθούν  τη δημιουργία προγραμμάτων αξιοποίησης αθλητών-προτύπων και ανάδειξης νέων ταλέντων, την υλοποίηση δράσεων προώθησης της δια βίου άσκησης, τη διαμόρφωση προγραμμάτων µαζικού αθλητισμού και την ενσωμάτωση της Ολυμπιακής Παιδείας στα αναλυτικά προγράµµατα εκπαίδευσης στα σχολεία.

Παράλληλα, είπε, προωθούνται δράσεις που θα συμβάλουν στην παροχή ίσων ευκαιριών άθλησης για όλους και στην ένταξη των ατόμων µε αναπηρίες στον αθλητισμό.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία της ποιότητας και της επάρκειας των χώρων αθλητισμού και είπε ότι το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο έκανε σημαντική δουλειά σε αυτό τον τομέα.

Πρόσθεσε ότι θα εργαστούν προς την προώθηση περαιτέρω αναβάθμισης και αξιοποίησής τους, κτίζοντας στη δουλειά που έγινε, με στόχο την ενίσχυση του πρωταθλητισμού, την υποβοήθηση της προσπάθειας για μαζικό αθλητισμό και την προσέλκυση διεθνών διοργανώσεων όπως το Eurobasket, με αφορμή το οποίο άρχισε ήδη δουλειά στη Λεμεσό όπως είπε. Πρόσθεσε ότι θα εργαστούν για την ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού και την πιο ουσιαστική και αποτελεσματική αξιοποίησή τους από τα οργανωμένα σύνολα στη χώρα.

Έκανε επίσης λόγο για ενίσχυση της χρηματοδότησης των αθλητικών ομοσπονδιών και κατ΄ επέκταση και των αθλητών, πάντα στη βάση συγκεκριμένων παραδοτέων και λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα στον χώρο του αθλητισμού.

«Η παρουσία μου απόψε εδώ, μαζί με τέσσερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα όσα ενδεικτικά έχω αναφέρει επιβεβαιώνουν τη σημασία που αποδίδουμε ως Κυβέρνηση για την προαγωγή του αθλητικού γίγνεσθαι στη χώρα μας, προς όφελος της αθλητικής μας κοινότητας και όχι μόνο, αξιοποιώντας, ταυτόχρονα, τις αρχές και αξίες που διέπουν το ολυμπιακό ιδεώδες», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την αγαστή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, μέσα από τις εισηγήσεις, τις προτάσεις και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τα επόμενα χρόνια, ο αθλητισμός μας θα ανέλθει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και τους συνεχάρη για το έργο που έχουν επιτελέσει κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Κάλεσε τον νέο Πρόεδρο και τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες όλων, να αξιοποιήσουν το σημαντικό έργο που έχει γίνει και να εργαστούν με ιδιαίτερη αφοσίωση, για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Απευθυνόμενος στους βραβευθέντες τους συνεχάρη θερμά για τις διακρίσεις τους.

«Νιώθουμε και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες προς εσάς, αφού με οδηγό την ιδιαίτερη αγάπη σας για τον αθλητισμό και την πατρίδα μας, ενισχύετε, μέσα από την καθημερινότητά σας, μέσα από τις πράξεις σας, τις προσπάθειες μας για ποιοτική αναβάθμιση του αθλητισμού στη χώρα μας», ανέφερε.

Τους είπε ακόμα ότι αποτελούν πρότυπα για το σύνολο της κοινωνίας μας και είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές στην προσπάθειά «να πάρουμε τον αθλητισμό στη χώρα μας ακόμα πιο μπροστά».

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΗΜΑ)

Σχετικά Άρθρα