ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στους 86 οι εμβολιασμένοι με Novavax

08 Απριλίου 2022, 13:49

images

Στους 86 ανέρχονται οι εμβολιασμένοι με το νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, το οποίο κυκλοφορεί με την ονομασία  Nuvaxovid, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ευαγόρας Ταμπούρης, ο οποίος σημείωσε ότι 26 είναι οι πολίτες, που έχουν προγραμματίσει ραντεβού για εμβολιασμό το επόμενο διάστημα, με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον Ευαγόρα Ταμπούρη 60 πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση με το Nuvaxovid, ενώ 26 τη δεύτερη δόση.

Σημείωσε ότι οι πρώτοι εμβολισμοί έγιναν στις 12 Μαρτίου του 2022, για να συμπληρώσει πως τη συγκεκριμένη ημέρα έγιναν 14 εμβολιασμοί.

Ποσοστά εμβολιασμών σε ενήλικες και γενικό πληθυσμό  

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέχρι σήμερα ποσοστά εμβολιασμών, ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενήλικων ανέρχεται στο 86,6%, ενώ σημείωσε πως για το γενικό πληθυσμό το ποσοστό βρίσκεται στο 74%.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι με την 1η δόση έχουν εμβολιαστεί 666.011 άτομα, με τη 2η δόση 642.862, με την 3η δόση 464.397, ενώ με την 4η δόση 2.591.

Τι είναι το εμβόλιο Nuvaxovid

Το Nuvaxovid είναι εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Περιέχει μια εκδοχή μιας πρωτεΐνης, που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 (πρωτεΐνη ακίδα), η οποία έχει παραχθεί στο εργαστήριο.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χορηγείται σε δόσεις, με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων, ενώ σύμφωνα με τις μελέτες που διενεργήθηκαν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Nuvaxovid αντιστοιχεί περίπου στο 90%.

Το εμβόλιο Nuvaxovid λειτουργεί προετοιμάζοντας τον οργανισμό για να αμυνθεί έναντι στη λοίμωξη COVID-19. Περιέχει, επίσης, ένα “ανοσοενισχυτικό”, μια ουσία που συμβάλλει στην ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων στο εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι εάν το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ακίδα στον ιό και θα είναι έτοιμο να επιτεθεί.

Τα αντισώματα και τα ανοσοκύτταρα μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο COVID-19 δουλεύοντας μαζί για να σκοτώσουν τον ιό, να αποτρέψουν την είσοδό του στα κύτταρα του σώματος και να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα.

Το συγκεκριμένο παρασκεύασμα αφορά μόνο στον βασικό εμβολιασμό (α’ και β’ δόση) και όχι τις αναμνηστικές δόσεις.

Σχετικά Άρθρα