ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στους 8 μήνες η αναμονή για επίδομα ασθενείας

30 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Μεγάλη καθυστέρηση που φτάνει μέχρι και τους οκτώ μήνες, παρατηρείται στην καταβολή του επιδόματος ασθενείας, παρότι η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια για παροχή επιδομάτων, συντάξεων και βοηθημάτων, φαίνεται να βελτίωσε σημαντικά το χρόνο εξέτασης και καταβολής στους δικαιούχους, των πλείστων κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την πληρωμή επιδόματος ασθενείας εξετάζονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2022, δηλαδή οι αιτήσεις από τους δικαιούχους υποβλήθηκαν πριν από επτά μήνες περίπου.

Παράλληλα όμως, ο χρόνος για την εξέταση των αιτήσεων και την καταβολή διάφορων άλλων επιδομάτων, βοηθημάτων και συντάξεων, φαίνεται να βελτιώθηκε σημαντικά, σε σχέση με το παρελθόν.

Συγκεκριμένα, για το επίδομα ανεργίας εξετάζονται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από περίπου δύο μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται οι αιτήσεις των μισθωτών η απασχόληση των οποίων τερματίσθηκε πριν τις 20 Μαΐου του 2023. Εξετάζονται επίσης, οι περιπτώσεις όσων ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, που αφορά την περίοδο ανεργίας Μαΐου – Ιουνίου 2023.

Για το επίδομα πλεονασμού, ο χρόνος εξέτασης των σχετικών αιτήσεων κυμαίνεται στους 10 με 11 μήνες.

Αυτή την περίοδο εξετάζονται οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί κατά την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2022. Σημειώνεται ότι εκκρεμούν επίσης, αιτήσεις που είχαν υποβληθεί νωρίτερα, αλλά οι εργοδότες δεν απέστειλαν ακόμη τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί.

Μέχρι τέσσερις μήνες για συντάξεις

Τρεις με τέσσερις μήνες φαίνεται ότι παίρνει η εξέταση των αιτήσεων για συντάξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αυτή την χρονική περίοδο εξετάζονται οι αιτήσεις όσων απέκτησαν δικαίωμα για κοινωνική σύνταξη τον Απρίλιο 2023, καθώς και όσων απέκτησαν δικαίωμα για θεσμοθετημένη σύνταξη την περίοδο Απριλίου – Μαΐου 2023.

Ακόμη, εξετάζονται οι αιτήσεις για συντάξεις χηρείας, οι οποίες παραλήφθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2023, αλλά και οι εκκρεμούσες αιτήσεις από άνδρες για σύνταξη χηρείας από το 2020 μέχρι και το 2022.

Στους δύο με τέσσερις μήνες κυμαίνεται ο χρόνος που απαιτείται για την εξέταση αιτήσεων προσώπων που διεκδικούν συντάξεις αναπηρίας και ανικανότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, εξετάζονται αιτήσεις για συντάξεις αναπηρίας που παραλήφθηκαν το Μάιο του 2023, καθώς και οι αιτήσεις για συντάξεις ανικανότητας που παραλήφθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2023, νοουμένου ότι έχουν σταλεί σε Ιατρικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι για τις περιπτώσεις οι οποίες στάλθηκαν σε δευτεροβάθμιο ιατρικό συμβούλιο, υπάρχει καθυστέρηση 10-11 μηνών, αφού αυτή την περίοδο εξετάζονται οι ιεραρχικές προσφυγές Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2022.

Με καθυστέρηση βοηθήματα μητρότητας και πατρότητας

Όσον αφορά το βοήθημα τοκετού, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, απαιτούνται τρεις μήνες για την εξέταση των αιτήσεων, ενώ χρειάζονται δύο μήνες για να εξεταστούν αιτήσεις για το επίδομα μητρότητας και πέντε μήνες για το επίδομα πατρότητας.

Συγκεκριμένα, για το βοήθημα τοκετού, αυτή την περίοδο εξετάζονται οι αιτήσεις οι οποίες παραλήφθηκαν μέχρι τον Απρίλιο 2023, για το επιδόματα μητρότητας εξετάζονται οι αιτήσεις για αναμενόμενο τοκετό εντός Μαΐου του 2023 και για το επίδομα πατρότητας, εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις Φεβρουαρίου 2023.

Παράλληλα, για το βοήθημα κηδείας εξετάζονται οι αιτήσεις που παραλήφθηκαν πριν από τέσσερις μήνες περίπου, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο 2023, ενώ για το επίδομα ορφάνιας οι αιτήσεις που λήφθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου, δηλαδή εντός Ιουνίου 2023.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα