ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στοχεύουν στην καταπολέμηση στίγματος ατόμων με ιστορικό εξάρτησης

01 Μαρτίου 2022, 13:41

images

Στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος των ατόμων με ιστορικό εξάρτησης στοχεύει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου με αφορμή την 1η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικής Διάκρισης.

Σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΑΑΕΚ, Δρ Χρίστος Μηνά, τονίζει ότι μία από τις προτεραιότητες της ΑΑΕΚ είναι να αναδείξει το ζήτημα της εξάλειψης των διακρίσεων και της καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος της χρήσης.

Όπως αναφέρει «στόχος μας είναι η απομυθοποίηση της εικόνας που έχει δημιουργηθεί για το χρήστη νόμιμων και παράνομων ουσιών, ο οποίος συχνά αντιμετωπίζεται εσφαλμένα ως εγκληματίας».

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «τα άτομα με ιστορικό εξάρτησης βιώνουν συχνά το «στίγμα» του ουσιοεξαρτημένου, καθώς και την κοινωνική περιθωριοποίηση».

«Αυτό το στίγμα τους δημιουργεί το αίσθημα του φόβου, της απομόνωσης και πολλές φορές αισθάνονται ανεπιθύμητοι σε χώρους συναναστροφής και εργασίας με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση τους, τον εγκλεισμό τους και γενικότερα τον κοινωνικό αποκλεισμό τους», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις επακόλουθες συνέπειες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά είπε ότι «είναι κυρίως κοινωνικές – άδικη μεταχείριση και διακρίσεις – αλλά και ψυχολογικές, τόσο για τον ίδιο το χρήστη όσο και για την οικογένειά του».

Ως εκ τούτου «το στίγμα που βιώνει επιβαρύνει την ψυχική του υγεία, καθώς και την αποκατάστασή του με αποτέλεσμα να οδηγείται στην ανεργία, να αντιμετωπίζει προβλήματα στέγασης, να βιώνει απόρριψη από φίλους και συγγενείς, έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, κλπ.», σημείωσε.

Συνεπώς, λόγω του στιγματισμού δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια, αλλά και εφόσον τύχουν της δέουσας βοήθειας, στην συνέχεια βρίσκουν ενώπιον τους ξανά δυσκολίες στην επανένταξή τους στην κοινωνία όπως το να βρουν σπίτι, να βρουν εργασία ικανή για την οικονομική συντήρησή τους ή να έχουν μία φυσιολογική κοινωνική ζωή.

Δράσεις της ΑΑΕΚ

Η ΑΑΕΚ σε συνεργασία με κρατικούς και μη κυβερνητικούς φορείς και υπηρεσίες, προωθεί δράσεις με στόχο τη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το κοινωνικό στίγμα.

 Οι δράσεις αυτές είτε είναι εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ή εκπαιδεύσεις επαγγελματιών υγείας ή/και επαγγελματιών των μέσων μαζικής επικοινωνίας αποσκοπούν στην άρση/κατάρριψη του στίγματος και της κοινωνικής περιθωριοποίησης που βιώνουν τα άτομα αυτά.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικής Διάκρισης, η ΑΑΕΚ καλεί όλους και όλες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια για καταπολέμηση και άρση του κοινωνικού στίγματος.

Ο κ. Μηνά εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το Δίκτυο Συνεργατών της Αρχής για την ευαισθησία, την άμεση ανταπόκρισή και την άψογη συνεργασία στην προσπάθεια αυτή, ούτως ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί μία κοινωνία μηδενικής διάκρισης. 

Ο.Σ

Σχετικά Άρθρα