ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στον πάτο η Κύπρος για ισότητα των φύλων

24 Ιουλίου 2023, 09:23

images

Στον πάτο της λίστας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε η Κύπρος με βάση έκθεση του World Economic Forum (WEF) για το 2023, σε σχέση με την απόσταση που καλύφθηκε προς την ισότητα των φύλων.

Η φετινή 17η έκδοση της έκδοσης Global Gender Gap Index, βαθμολογεί την ισότητα των φύλων σε 146 χώρες σε κλίμακα από το 0 μέχρι το 100, με τη διαφορά να ερμηνεύεται ως η απόσταση που καλύφθηκε στην πορεία προς την ισότητα.

Η Κύπρος έχασε 13 θέσεις και 0,018 μονάδες από την κατάταξη της περσινής χρονιάς, πέφτοντας στην 106η θέση με συνολική βαθμολογία 0,678, από την 93η θέση το 2022.

Κύπρος, Ουγγαρία και Τσεχία κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ ο μέσος όρος του δείκτη ισότητας των φύλων στην ΕΕ άγγιξε το 76,3%.

Αντίθετα, τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν η Ισλανδία, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία.

Σε ότι αφορά τις υποκατηγορίες που αξιολογεί το WEF, η Κύπρος βρέθηκε στην 93η θέση αναφορικά με την οικονομική συμμετοχή και τις ευκαιρίες, από την 76η θέση την προηγούμενη χρονιά, με διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα να καταγράφονται ιδιαίτερα στο ρυθμό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, στον δείκτη εκτιμώμενου εισοδήματος γενικότερα, αλλά και ειδικότερα, για νομοθέτες, ανώτερα στελέχη και διευθυντικά στελέχη και για επαγγελματίες και τεχνικούς εργαζόμενους.

Όσον αφορά την υποκατηγορία του μορφωτικού επιπέδου η Κύπρος βρέθηκε στην 80η θέση, με το χάσμα των δύο φύλων να επιδεινώνεται, σε σχέση με την 74η θέση όπου βρέθηκε το 2022.

Στην υποκατηγορία πολιτικής ενδυνάμωσης η Κύπρος βρέθηκε στην 117η θέση.

Η Κύπρος, η Ρουμανία και η Ουγγαρία συγκέντρωσαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες σε ότι αφορά την πολιτική ενδυνάμωση στην Ευρώπη, ενώ στον αντίποδα, βελτίωση κατέγραψαν μόνο η Εσθονία, η Σλοβενία και η Λετονία.

Ακόμη χαμηλότερη είναι η θέση της Κύπρου, αν και βελτιωμένη σε σχέση με το 2022, στην υποκατηγορία για την υγεία και επιβίωση, όπου η χώρα κατατάσσεται την 120η θέση, από την 132η θέση το 2022.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στην Ευρώπη παρατηρείται γενικότερα επιβράδυνση στο χάσμα των δύο φύλων, κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στην συνολική βαθμολογία με βάση τα ανά χώρα δεδομένα.

Από τις 35 χώρες που καλύφθηκαν σε προηγούμενες εκθέσεις, αλλά και στην τελευταία έκθεση που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2023, μόλις 10 κράτη έχουν καταγράψει βελτίωση.

Η πρώτη τριάδα των κρατών αυτών αποτελείται από την Εσθονία, τη Νορβηγία και την Σλοβενία.

Επισυνάπτεται η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Μ.Κ.

https://www.stockwatch.com.cy/sites/default/files/news-downloads/wef_gggr_2023.pdf

Σχετικά Άρθρα