ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο Υπουργικό το εθνικό σχέδιο για ενέργεια και κλίμα

26 Ιουλίου 2023, 08:24

images

Το προσχέδιο του αναθεωρημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), θα παρουσιαστεί αύριο ενώπιον της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν τεθεί προς δημόσια διαβούλευση.

Ο ανώτερος λειτουργός της περιβαλλοντικής αρχής Λάκης Μεσημέρης, μιλώντας στη StockWatch, διευκρίνισε ότι η υποχρέωση ετοιμασίας του εθνικού σχεδίου αφορά όλα τα κράτη μέλη.

Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων, σημείωσε ότι ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για την Κύπρο, έχει καθοριστεί στο 32% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Στο αναθεωρημένο σχέδιο θα συμπεριληφθούν πολιτικές και μέτρα που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων, είπε.

Διευκρίνισε επίσης, ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2024 θα πρέπει και τα 27 κράτη μέλη να έχουν ολοκληρώσει τη δημόσια διαβούλευση και να παρουσιάσουν το ΕΣΕΚ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο μεταξύ, επεσήμανε ότι από μεθαύριο Παρασκευή, θα αρχίσει η δημόσια διαβούλευση του προσχεδίου με υπηρεσίες και οργανωμένους φορείς, ενώ θα αποσταλεί και στις Βρυξέλλες, ώστε να καταθέσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις απόψεις της, επί των προτεινόμενων αλλαγών.

Διαβούλευση, σύμφωνα με τον κ. Μεσημέρη, θα πραγματοποιηθεί και με τη Βουλή.

Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος διαβουλεύσεων θα ενσωματωθούν τα σχόλια των δημοσίων διαβουλεύσεων, της Βουλής και των Βρυξελλών και τον Ιούνιο του 2024 η Κύπρος θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δράσεις για τη μείωση των εκπομπών ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και κατά επέκταση στην Κύπρο ως κράτος μέλος, αφορούν σε δύο κύριους πυλώνες, στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), που εφαρμόζεται σε συγκεκριμένους κλάδους της βιομηχανίας και των αερομεταφορών και στον επιμερισμό των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών που εφαρμόζεται σε άλλους τομείς.

Το ΣΕΔΕ, το οποίο δρομολογήθηκε από την ΕΕ το 2005 με στόχο να ενθαρρύνει τη μείωση των εκπομπών με τρόπο οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό, λειτουργεί βάσει της αρχής επιβολής ανώτατων ορίων και εμπορίας.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης (2018/1999) προβλέπει την αναθεώρηση των ΕΣΕΚ έως το 2024, καθώς οι σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο την τελευταία περίοδο, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης του ΕΣΕΚ.

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως το νέο πλαίσιο πολιτικής και το νέο θεσμικό πλαίσιο που προκύπτει από τη δέσμη προτάσεων «Fit for 55».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα