ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο στόχαστρο τα πρωτόκολλα για τα δικαιώματα των θυμάτων

05 September 2022, 14:51

images

Η ανάγκη για επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων και η δημιουργία κώδικα ενημέρωσης των θυμάτων, συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Κατά τη συνεδρία, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας πρωτοκόλλου για τη σωστή διαχείριση των περιπτώσεων των θυμάτων οικογενειακής ή/και σεξουαλικής βίας κ.ά., και η ανάγκη για τη δημιουργία κώδικα ενημέρωσης των θυμάτων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, καθώς αυτό προβλέπει η σχετική νομοθεσία «Ο περί της Θέσπισης Ελάχιστων Προτύπων σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία Θυμάτων της Εγκληματικότητας Νόμος του 2016 (51(I)/2016)».

H Προεδρεύουσα της συνεδρίας και της Επιτροπής, βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να έχει έναν κώδικα/εγχειρίδιο, παρόμοιο με αυτόν που έχει η Αστυνομία Κύπρου, στη βάση της νομοθεσίας προκειμένου να δοθεί είτε στους συγγενείς είτε στα ίδια τα θύματα για να μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.  

Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε ότι πέραν από το εγχειρίδιο, υπάρχουν και θέματα που αφορούν τη διαχείριση των θυμάτων και τα πρωτόκολλα, τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα επικαιροποιηθούν σύντομα.

Όσον αφορά τις διαφορετικές υπηρεσίες του Υπ. Υγείας, η διαχείριση χρειάζεται να γίνει εξειδικευμένα, σημειώθηκε, όπως μέσω των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, στήριξης και θεραπείας του θύματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ένας ανάλογος κώδικας να συμπεριληφθεί και στα σχολεία, καθώς περιστατικά βίας παρουσιάζονται και εντός οικογένειας αλλά και εκτός.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το Υπουργείο Παιδείας είναι μία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Εκπρόσωπος του Υπ. Παιδείας, ανέφερε στη συνεδρία ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει διαχρονικά κάνει κάποιες εκπαιδεύσεις των εκπαιδευτικών που αφορούν τα θέματα βίας με βάση τη νομοθεσία για τη βία στην οικογένεια, τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και τη βία κατά των γυναικών.

Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι η προσπάθεια του υπουργείου παιδείας είναι να διασυνδέσει όλα αυτά τα θέματα κάτω από μία ενιαία εκπαίδευση. Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς, όπου έχουν διασυνδεθεί τρεις μηχανισμοί που πρέπει να γνωρίζει ο εκπαιδευτικός, έτσι ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει ένα θύμα κακοποίησης που μπορεί να είναι ή το παιδί ή/και ο γονιός.

Προστίθεται ότι οι τρεις αυτές διαδικασίες/μηχανισμοί που αφορούν τον εκπαιδευτικό, είναι η βία στην οικογένεια, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και η φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη-ανήλικοι παραβάτες.

Ακόμη μία δράση του υπουργείου παιδείας, είναι η δημιουργία υλικού για τους ίδιους τους μαθητές. Όπως αναφέρθηκε, έχουν προχωρήσει ήδη στη δημιουργία υλικού το οποίο έχει δοθεί κατά διαστήματα στα σχολεία, αλλά ετοιμάζεται και ένα νέο υλικό στο οποίο έχουν ενσωματώσει όλες αυτές τις τελευταίες διαδικασίες.

Εκ μέρους του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, υπογραμμίστηκε ότι για να μπορούν τα θύματα να καταγγέλλουν, πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και να μην φοβούνται. «Είναι σημαντικό να παρέχεται στα θύματα και η αναγκαία ασφάλεια, ώστε να μην φοβούνται να κάνουν μία καταγγελία. Εδώ έρχεται το θέμα της εκπαίδευσης που είναι πολύ σημαντικό», τονίστηκε.

Υπέδειξαν ακόμη, ότι υπάρχει και το φαινόμενο παράλειψης σοβαρής αντιμετώπισης των περιστατικών αυτών από τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, καθώς και η ανάγκη για εξειδικευμένη προστασία σε ηλικιωμένους, παιδιά, άτομα με αναπηρία, θύματα εμπορίας, αλλοδαπούς, άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κλπ.

Εκ μέρους της Αστυνομίας Κύπρου, σημειώθηκε ότι υπάρχει ένας κώδικας για τα θύματα που έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες, στον οποίο καταγράφονται οι υπηρεσίες στις οποίες παραπέμπονται τα θύματα όταν είναι αναγκαίο, για παράδειγμα σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Επίσης, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ετοίμασε τον κώδικα και θα τον αποστείλει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακόμη, το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται με το Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), όσον αφορά τους μετανάστες και πρόσφυγες. Επιπλέον, αν μπορεί ο ΣΠΑΒΟ να τους βοηθήσει τους δίνει τις απαραίτητες άδειες που χρειάζονται.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα