ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο πρόγραμμα ανίχνευσης καρκίνου του μαστού οι ηλικίες 45-74 ετών

30 September 2022, 16:43

images

Την ηλικιακή επέκταση του Προγράμματος Πληθυσμιακού Ελέγχου Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα αφορά τις ηλικίες 45-74 ετών και θα συνεχίζει να εφαρμόζεται από το Υπ. Υγείας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η υλοποίηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, βάσει απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου η οποία βασίζεται στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως με συχνότητα εμφάνισης 12%, δηλαδή 1 στις 8 γυναίκες. 

Ακόμη, αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά από αυτόν του πνεύμονα.

Η θνητότητα της νόσου έχει ελαττωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παρά το αυξανόμενο ποσοστό των νέων περιστατικών και αυτό αποδίδεται κυρίως στη διάγνωση της νόσου σε πρωιμότερο στάδιο με την ευρεία εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου (screening), καθώς και στην πρόοδο της θεραπευτικής προσέγγισης.

Ως εκ τούτου κρίθηκε αναγκαία η ηλικιακή επέκταση του προγράμματος, καθώς το Υπ. Υγείας στοχεύει σε ανταπόκριση του 60% του πληθυσμού.

Τονίζεται ότι για σκοπούς ομαλής λειτουργίας του προγράμματος, οι δικαιούχοι θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα σταδιακά, στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας διαδικασίας και κατόπιν παραλαβής  σχετικής επιστολής/πρόσκλησης.

Επίσης, η πραγματοποίηση ανιχνευτικού ελέγχου για καρκίνο του μαστού, δεν καλύπτεται από τις προσφερόμενες από το ΓεΣΥ υπηρεσίες, αφού αφορά σε πρόγραμμα δημόσιας υγείας.

Σχετικά Άρθρα