ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο μικροσκόπιο ΟΑΥ καταγγελίες σε βάρος παροχέων

14 Ιανουάριου 2020, 09:19

images

Στο μικροσκόπιο του οργανισμού ασφάλισης υγείας(ΟΑΥ) τέθηκε η καταγγελία από δικαιούχο  σε βάρος προσωπικού ιατρού ότι ο παροχέας τον έχει εγγράψει στο μητρώο του χωρίς τη δική του συγκατάθεση.

Πρόκειται για επηρεαζόμενη ασθενή η οποία έχει προβεί γραπτώς σε καταγγελία προς τον αρμόδιο οργανισμό ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση του θέματος.

Σύμφωνα με  σημερινές δηλώσεις της ανώτερου λειτουργού  του ΟΑΥ  Μαρίας  Κυθραιώτου  στο κρατικό ραδιόφωνο,  διαδικαστικά θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί η συγκεκριμένη καταγγελία και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει αντικείμενο προς περαιτέρω διερεύνηση θα επεκταθεί η διερεύνηση  του στη βάση των διαδικασιών που προβλέπει η νομοθεσία,  όπως επίσης και στη βάση των προνοιών που διέπουν τα συμβόλαια  με τους προσωπικούς ιατρούς.

Η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ σημείωσε ότι ο οργανισμός έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας για να προχωρήσει στη διερεύνηση καταγγελιών από δικαιούχους του συστήματος υγείας καθώς και αρκετά εργαλεία, όπως είπε, για την επιβολή κυρώσεων εάν και εφόσον αποδειχθεί ότι η καταγγελία είναι βάσιμη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι τα συστήματα πληροφορικής δεν μπορούν να ελέγξουν τα πάντα γι αυτό και η νομοθεσία, πρόσθεσε, έχει προβλέψει να υπάρχει δυνατότητα εξέτασης καταγγελιών εκεί και όπου το σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Ένα σύστημα πληροφορικής δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα γι αυτό και η νομοθεσία έχει εμπλουστιστεί για περιπτώσεις που το σύστημα αδυνατεί να αποτρέψει.

Σημείωσε ότι  από την 1η  περασμένου Νοεμβρίου  ο οργανισμός  έχει αποστείλει σαφείς οδηγίες σε όλους τους παρόχους  ότι δεν επιτρέπεται να εγγράφουν οποιοδήποτε  δικαιούχο αν αυτός δεν  προσκομίσει επίσημα στοιχεία της ταυτότητας του και δεν υπογράψει σχετικό έγγραφο.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Κυθραιώτου είπε ότι ενώπιον του ΟΑΥ έχουν τεθεί παρόμοιες καταγγελίες αλλά μέχρι αυτή την ώρα, τόνισε,  δεν έχουν διαπιστωθούν φαινόμενα εξαπάτησης.

Από την εξέταση κάποιων εκ των καταγγελιών, πρόσθεσε,  φάνηκε ότι ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους, γιατί, όπως εξήγησε, οι πλείστοι παροχείς (προσωπικοί ιατροί)  δεν είχαν εξοικειωθεί με τις απαιτήσεις της τεχνολογίας.

Αναφερόμενη στις υποδείξεις του συνδέσμου φαρμακοποιών  ότι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα πρέπει να παρουσιάζουν έντυπη μορφή της συνταγής που τους παρέχουν οι προσωπικοί τους ιατροί,  η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ συμφώνησε απόλυτα με την εν λόγω διαδικασία.

Επισήμανε ότι ο ΟΑΥ έχει προβεί σε σχετικές συστάσεις και οδηγίες προς τους προσωπικούς ιατρούς.

Χθες ανακοινώθηκε ότι η επίτροπος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου επέβαλε σε ιατρό του ΓεΣΥ τη διοικητική κύρωση της επίπληξης, μετά από δύο καταγγελίες που υποβλήθηκαν εναντίον του, τον Οκτώβριο του 2019, για εγγραφή στη λίστα πελατών του, προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγγελία, ο ιατρός πήρε από φύλλο αγώνος τα στοιχεία ανήλικου ποδοσφαιριστή που ήταν εγγεγραμμένος σε άλλο προσωπικό ιατρό, και τον ενέγραψε στη δική του λίστα, χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων του.

Βάσει  της δεύτερης καταγγελίας, όταν οι γονείς ανήλικου προσπάθησαν να τον εγγράψουν σε ιατρό της επιλογής τους, πληροφορήθηκαν ότι είναι ήδη γραμμένος στη λίστα του άλλου ιατρού, χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Μετά από διερεύνηση του ζητήματος, όπως αναφέρει η απόφαση της Επιτρόπου, ο ιατρός ισχυρίστηκε ότι εκ παραδρομής ενέγραψε τους δικαιούχους, ως ιατρός αγώνα και της ομάδας, χωρίς όμως να έχει τη συγκατάθεσή τους, και μετά από κακή συνεννόηση με την ομάδα.

Ανέφερε επίσης ότι ακολούθως τους διέγραψε και έτσι ενεγράφησαν τελικά σε προσωπικό ιατρό της επιλογής τους και απολογήθηκε για την αναστάτωση που προκάλεσε.

Σχετικά Άρθρα