ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο Μαυροβούνιο η Στ. Κυριακίδου για συζήτηση συνεργασίας ενόψει διεύρυνσης

23 Μαΐου 2024, 13:15

images

Στο Μαυροβούνιο θα βρίσκεται την Πέμπτη η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, για επαφές με αντικείμενο τη συνεργασία της ΕΕ σε θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης και της προόδου που κάνει η χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η κ. Κυριακίδου θα συναντηθεί με τον Μαυροβούνιο Πρόεδρο, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, τον Πρωθυπουργό Μιλόικο Σπάγιτς, τον Υπουργό Υγείας, Βόισλαβ Σιμούν και τον Υπουργό Γεωργίας, Βλαντιμίρ Γιόκοβιτς.

Η Επίτροπος θα επισκεφθεί μαζί με τον Υπουργό Υγείας την πανεπιστημιούπολη του Κλινικού Κέντρου του Μαυροβουνίου συμπεριλαμβανομένου του ογκολογικού τμήματος και με αντικείμενο μεταξύ άλλων την προσέγγιση του Μαυροβουνίου στη διάγνωση, τη θεραπεία, τη φροντίδα και την έρευνα. Το Κέντρο λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ για ενίσχυση της εποπτείας και την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, μεταξύ άλλων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας η κ. Κυριακίδου θα συζητήσει την πρόοδο του Μαυροβουνίου στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών θεμάτων, καθώς και την ανάγκη να διασφαλιστεί η ύπαρξη ισχυρών δομών.

Όπως σημειώνεται στηΝ ανακοίνωση, το Μαυροβούνιο υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2024 συμφωνία σύνδεσης με το πρόγραμμα EU4Health και είναι η πρώτη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, η κ. Κυριακίδου θα υπογραμμίσει τη δέσμευση της Επιτροπής να παράσχει τεχνική και οικονομική βοήθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας υγεία

Σχετικά Άρθρα