ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο φως αύριο τα αντισταθμιστικά μέτρα Ακάμα

27 Ιουλίου 2023, 15:00

images

Μετά τις απανωτές αναβολές ήρθε η κρίσιμη ώρα που ανέμεναν οι κοινοτάρχες Ακάμα, να ενημερωθούν αρμοδίως για τα αντισταθμιστικά μέτρα, ως αποτέλεσμα της απώλειας χρήσης των περιουσιών τους.

Ο κοινοτάρχης Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος, ανέφερε στη StockWatch, ότι κλήθηκαν στο κτήριο της Πολεοδομίας οι κοινοτάρχες των οκτώ κοινοτήτων που επηρεάζονται τα αναπτυξιακά τους δικαιώματα από το τοπικό σχέδιο Ακάμα, για να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς Γεωργίας και Εσωτερικών, γύρω από το περιεχόμενο των προωθούμενων αντισταθμιστικών μέτρων.

Ο κ. Τσίβικος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του λέγοντας ότι «κάποιοι κοινοτάρχες να μην μπορέσουν να παραστούν διότι εκτός του ότι μας έπιασαν εξ απροόπτου και μπορεί να έχουν ειλημμένες υποχρεώσεις ενδεχομένως ορισμένοι κοινοτάρχες να μην αντέχουν τις ψηλές θερμοκρασίας διότι η συνάντηση θα είναι το καταμεσήμερο».

Η συνάντηση έχει καθορισθεί για τη 1:30 το μεσημέρι και η ενημέρωση θα γίνει από τους υπουργούς Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου και Γεωργίας Πέτρο Ξενοφώντος, στην παρουσία των τεχνοκρατών των εμπλεκόμενων κυβερνητικών τμημάτων, οι οποίοι συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας που επεξεργάστηκε τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Η διαβάθμιση των μέτρων

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις της ανώτερης λειτουργού της Πολεοδομίας Νατάσας Κασπαρή στη StockWatch, τα μέτρα θα είναι διαβαθμισμένα σε άμεσα και μεσοπρόθεσμα – μακροπρόθεσμα.

Στα άμεσα μέτρα εντάσσονται τα εξής:

-Το μέτρο που αφορά τη δημιουργία σχεδίων ρυμοτομίας στις υφιστάμενες ζώνες για υποβοήθηση της διαδικασίας σχεδιασμού εγγραφής και κατασκευής οδικού δικτύου.

-Η διάνοιξη του οδικού δικτύου και η σύσταση συντονιστικού τοπικού φορέα ο οποίος θα έχει διπλό ρόλο, α) να βοηθά τους κατοίκους της περιοχής ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα για τις διάφορες κρατικές χορηγίες που προσφέρουν το Υπουργείο Εμπορίου, Γεωργίας και το Υφυπουργείο Τουρισμού και β) την προώθηση της περιοχής μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα

Σύμφωνα με την κ. Κασπαρή, στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα είναι:

-Η εισήγηση που είχε τεθεί από τον τέως υπουργό Γεωργίας για δημιουργία ειδικού Ταμείου.

-Η αύξηση της εκταρικής επιδότησης. Για το συγκεκριμένο μέτρο ο Οργανισμός Εκταρικών Επιδοτήσεων ανέλαβε να εξετάσει κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν αυξημένες χορηγίες για τη διαφύλαξη αυτών των αγροτικών τεμαχίων γης, στη βάση της φιλοσοφίας ότι προσφέρουν στο περιβάλλον και στη διαφύλαξη του οικοσυστήματος.

-Το μέτρο που αφορά την τεχνοκρατική στήριξη από την Παγκόσμια Τράπεζα για τουριστική αναβάθμιση των κοινοτήτων Ακάμα.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις που ζητούν οι ιδιοκτήτες γης που απώλεσαν τα αναπτυξιακά τους δικαιώματα, η κ. Κασπαρή εξήγησε ότι θα ενημερωθούν για τη διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα