ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο εξωτερικό 7049 ασθενείς για θεραπεία

03 Απριλίου 2023, 10:48

images

Το Υπουργείο Υγείας από το 2017 έως το 2022 έστειλε συνολικά 7049 ασθενείς στο εξωτερικό για επεμβάσεις και μεταμοσχεύσεις κυρίως στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Μεγάλη Βρετανία και στο Ισραήλ.

Ο πρώην υπουργός υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, απαντώντας σε ερώτηση της βουλεύτριας του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι καταχωρημένα στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας για την πενταετία 2017 μέχρι 2022, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7049 αποστολές ασθενών.

Οι περισσότερες από τις παραπομπές πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Ισραήλ.  

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, τα περιστατικά που αποστέλλονται στο εξωτερικό, αφορούν πολύπλοκα περιστατικά διαφόρων ειδικοτήτων όπως, μεταμοσχεύσεις ήπατος, καρδίας, μυελού των οστών, παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις νεογνών, επεμβάσεις όγκων στον εγκέφαλο σε βρέφη και παιδιά και σπάνιες παθήσεις που χρήζουν ως επί το πλείστoν πολυθεματικής ομάδας, εξειδικευμένης αντιμετώπισης και κατάλληλης υποδομής του ιατρικού κέντρου.

Συγκεκριμένα, οι αποστολές ανά έτος είχαν ως εξής: το 2017 πραγματοποιήθηκαν 1370 αποστολές, το 2018 έγιναν 1160 αποστολές, το 2019 έγιναν 1276 αποστολές, το 2020 έγιναν 1015 αποστολές, το 2021 έγιναν 985 αποστολές και το 2022 έγιναν 1243 αποστολές.

Σημείωσε ότι η αποστολή ασθενών σε χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιείται κατά προτεραιότητα με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 883/2004 (Έντυπο S2) και αφορά νοσηλευτήρια συμβεβλημένα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας αποστολής.

Κόστος Υπ. Υγείας και κόστος ασθενή

Όσον αφορά τα ιατρικά κέντρα/χώρα που παραπέμφθηκαν οι ασθενείς, ο κ. Χατζηπαντέλα σχολίασε ότι αυτά είναι πάρα πολλά και η τελική επιλογή του κέντρου γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή. 

Σχετικά με το κόστος της αποστολής, δήλωσε ότι το Υπουργείο Υγείας επιδοτεί την χαμηλότερη προσφερθείσα τιμή και ο ασθενής καταβάλλει χρηματική διαφορά ανάλογα με την επιλογή του.

Επίσης, η κάθε παραπομπή είναι εξατομικευμένη και κοστολογείται βάσει των αναγκών του ασθενή και των υπηρεσιών υγείας που προσφέρθηκαν.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα