ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο επίκεντρο το ασυμβίβαστο Θ. Αντωνίου ΟΑΥ

05 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι γνωματεύσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) που υποδεικνύουν ότι υπάρχει ασυμβίβαστο σχετικά με τη θέση του προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμά Αντωνίου, καθώς η σύζυγος του είναι συμβεβλημένη με το ΓεΣΥ.

Σημειώνεται το ζήτημα αυτό τέθηκε πριν λίγες μέρες εκ μέρους του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) – που είναι μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ, με τον κ. Αντωνίου να αναφέρει ότι «αν ο οποιοσδήποτε θέλει να κάνει  έλεγχο είναι ευπρόσδεκτος», ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε τον έλεγχο αυτό ως «ανοίκειες επιθέσεις», οι οποίες «εκπορεύονται από  θεσμικούς φορείς».

Σύμφωνα με την ΕΥ, η σύζυγος του κ. Αντωνίου συνεβλήθη με τον ΟΑΥ τον Δεκέμβριο του 2020 και ο ίδιος παραδέχεται ότι «ουδεμία γνωμάτευση ζήτησε ο ΟΑΥ επί  του θέματος και ουδεμία ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε τότε».

Επισημαίνει ακόμη ότι η ύπαρξη ασυμβίβαστου, ουδεμία πολιτική πτυχή έχει - αφορά τη νομιμότητα της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, που επηρεάζει και όλες τις αποφάσεις που αυτό λαμβάνει καθώς και την υποχρέωση κάθε διοικητικού οργάνου να  παρέχει τα εχέγγυα της αμερόληπτης κρίσης, δηλαδή να είναι, αλλά και να  φαίνεται ότι είναι, αμερόληπτο.

Επίσης, όσον αφορά την αμοιβή του Προέδρου του ΟΑΥ, η ΕΥ αναφέρει ότι «δεν έχουμε αντιληφθεί ποια αμοιβή θεωρεί ο κ. Αντωνίου, ή  θεωρείται από αυτούς που υιοθετούν το επιχείρημα αυτό, ότι έχει  αποποιηθεί. Ο κ. Αντωνίου είναι Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος ημικρατικού οργανισμού και, με βάση Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά  όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, λαμβάνει αποζημίωση ύψους €100 ανά  συνεδρία και επίδομα παραστάσεως της τάξης των €1000 ετησίως».

Συμπληρώνει ότι «αυτό δεν  είναι μισθός αφού δεν είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος, αλλά κάποιου είδους  αμοιβή ως αποζημίωση. Αυτό λαμβάνει και ο Πρόεδρος της CYTA, της ΑΗΚ, κ.λπ. Είναι γεγονός ότι, ειδικά στους μεγάλους ημικρατικούς οργανισμούς, οι Πρόεδροι αφιερώνουν συχνά αρκετό χρόνο που δεν αποζημιώνεται. Αυτό όμως δεν τους καθιστά δικαιούχους μισθού, ούτε φυσικά και τους θέτει υπεράνω του νόμου», προστίθεται.

Πολιτικό και όχι νομικό το θέμα, απαντά ο Θ. Αντωνίου

Ο κ. Αντωνίου απαντώντας στην ΕΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό κι όχι νομικό, παραπέμποντας τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αποταθεί στην Νομική Υπηρεσία για εξέτασή του.

«Είδα την ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Προσωπικά δεν είμαι νομικός, δεν μπορώ να κρίνω την νομική πτυχή», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «στον βαθμό όμως, που ο Γενικός Ελεγκτής κρίνει ότι είναι νομικό, στη θέση του θα αποτεινόμουν στη Νομική Υπηρεσία ή σε κάποιο νομικό».

Τι προηγήθηκε

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Αντωνίου είχε εκφράσει την επιθυμία για παραίτηση του από τη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΟΑΥ, για το οποίο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και αναμένονται οι αποφάσεις του.

Επιπρόσθετα, σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες το ΓεΣΥ δέχεται συνεχείς και απροκάλυπτες επιθέσεις από θεσμικούς και παραθεσμικούς φορείς, οι οποίες κορυφώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Αντωνίου μιλώντας στο ράδιο του «Πολίτη», σημείωσε ότι το τεράστιο στοίχημα τα πρώτα χρόνια ήταν να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και ακολούθως με την εφαρμογή του η τεράστια προσπάθεια ήταν επίσης να σταθεροποιηθεί το σύστημα, να κερδίσει ο κόσμος την αξιοπρέπεια του και να έχει τις υπηρεσίες του.

Σχετικά με τον διορισμό και την ακολούθως παύση του προέδρου του ΠΙΣ Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου από το ΔΣ του ΟΑΥ, ο κ. Αντωνίου δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος γιατρός ήταν εκτός συστήματος. «Το ηθικό και το θεσμικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι «αυτοί που τάσσονται σε έναν νόμο πρέπει να τον υπηρετήσουν πρέπει να τον πιστεύουν».

Σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι οι πολέμιοι του μονοασφαλιστικού-αλληλέγγυου ΓεΣΥ, αφού εμποδίστηκαν από την κοινωνία να το αλώσουν εκ των έσω, συνεχίζουν ενορχηστρωμένα τον μακροχρόνιο τους, στοχεύοντας εκδικητικά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ του ΟΑΥ, αυτούς που συνέβαλαν καθοριστικά για την υλοποίησή του.

«Στην πολεμική κατά του ΓεΣΥ, εδώ και καιρό πρωτοστατούν το Υπ. Υγείας και το Υπ. Οικονομικών, έχοντας την πλήρη στήριξη του κ. Αναστασιάδη. Θα μας βρουν ξανά μπροστά τους όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας», υπογραμμίζει.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα