ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο επίκεντρο οι τιμές σιτηρών και στήριξη κτηνοτρόφων

18 Αυγούστου 2023, 18:07

images

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή Γεωργίας μεταφέρεται την ερχόμενη εβδομάδα, το θέμα των αυξήσεων στις τιμές σιτηρών και της ανάγκης στήριξης του κτηνοτροφικού κλάδου.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Αυγούστου, θα εξεταστούν οι μεγάλες αυξήσεις της τιμής των σιτηρών και η ανάγκη άμεσης στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Στην ατζέντα της Επιτροπής που κυκλοφόρησε σήμερα, σημειώνεται ότι το θέμα θα εξεταστεί αυτεπάγγελτα, έπειτα από εισήγηση των βουλευτών Γιαννάκη Γαβριήλ, Ανδρέα Πασιουρτίδη και Βαλεντίνου Φακοντή του ΑΚΕΛ και των Χρίστου Ορφανίδη και Χρίστου Σενέκη του ΔΗΚΟ.

Όπως αναφέρεται, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα στρατηγικά αποθέματα σιτηρών που προκύπτουν μετά τη διάθεση στην αγορά κρατικών αποθεμάτων αραβοσίτου, με βάση το πρόσφατο διάταγμα περί διάθεσης αποθεμάτων πρώτων υλών ζωοτροφών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χθεσινό διάταγμα του υπουργού Γεωργίας Πέτρου Ξενοφώντος, η διάθεση μέχρι και 30% των αποθεμάτων αραβοσίτου (7 χιλ. τόνων), άρχισε από χθες, μετά και από την σχετική εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Η διάθεση θα γίνεται σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει συνάψει γραπτή σύμβαση διαχείρισης των αποθεμάτων πρώτων υλών ζωοτροφών με την αρμόδια Αρχή, σε τρέχουσα τιμή αντικατάστασης.

Η περίοδος διάθεσης των αποθεμάτων αραβοσίτου άρχισε χθες και λήγει την 31η Αυγούστου 2023, ενώ οι διαχειριστές έχουν υποχρέωση για επαναφορά των αποθεμάτων που θα διατεθούν, το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο αναφέρει ότι κατά την έκτακτη σύγκληση της Συμβουλευτικής Επιτροπής νωρίτερα την Πέμπτη, διαφάνηκε ότι, μετά και την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, υπάρχει έλλειψη αραβοσίτου για κτηνοτροφική χρήση, η οποία αναμένεται να παρέλθει περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Στη λίστα προσκεκλημένων στη συνεδρία της ερχόμενης Τετάρτης, πέραν του αρμόδιου υπουργού Γεωργίας, συγκαταλέγονται δεκάδες εκπρόσωποι αρμόδιων αρχών και εμπλεκόμενων φορέων, περιλαμβανομένων οργανώσεων αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων, χοιροτρόφων, πτηνοτρόφων, κτηνοτρόφων, εκπρόσωποι των καταναλωτών, καθώς επίσης αγροτικών οργανώσεων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα σιτηρών και ζωοτροφών.

Της Μαρίας Χαμπή

Σχετικά Άρθρα