ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία εργαζομένων

28 Οκτωβρίου 2023, 06:00

images

Στο επίκεντρο τέθηκε πρόσφατα η ψυχική υγεία των εργαζομένων μέσα από την παρουσίαση ερευνών από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του London School of Economics and Political Science (LSE) Δρ Laura M. Giurge και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Management στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Δρ Lauren C. Howe.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Cyprus Future of Work που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, οι καθηγήτριες μίλησαν για τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα και τις εξελισσόμενες καινοτομίες που αλλάζουν τον τρόπο εργασίας των εργαζομένων.

Επεσήμαναν ότι οι εργαζόμενοι για να αναδειχθούν εν μέσω του νέου κόσμου στον τομέα εργασίας, θα πρέπει να μάθουν νέες δεξιότητες. Ωστόσο, τονίστηκε, οι leaders θα πρέπει επίσης να μάθουν πώς να υποστηρίζουν τους υπαλλήλους.

Με βάση αποτελέσματα ερευνών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, υποδεικνύεται ότι κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, οι leaders που εξέφρασαν φροντίδα προς τους υπαλλήλους τους, είχαν πιο εύρωστες οικονομικά εταιρείες.

Αντίθετα, οι leaders τα βρήκαν «σκούρα» με την πανδημία όταν επέλεξαν διαφορετικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές προκλήσεις.

Σύμφωνα ακόμη με τα στοιχεία, το 84,6% των οργανισμών που συμμετείχαν στην μία έρευνα, απάντησαν ότι το well being για αυτούς συνδέεται με την υγεία.

Ποσοστό 49,1% απάντησε ότι συνδέεται με την ασφάλεια, το 45,1% με την φυσική υγεία, το 43,8% με τη χρηματοοικονομική υγεία και ποσοστό 32,6% με τα συναισθήματα.

Η ευημερία των εργαζομένων περιλαμβάνει μια ποικιλία πτυχών, κύρια πτυχή ωστόσο, θεωρείται η ψυχική υγεία, τόνισαν, συμπληρώνοντας ότι 1 στους 4 ανθρώπους βιώνει σημαντικά προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το 78% των εργοδοτών που συμμετείχαν σε άλλη έρευνα, ανέφεραν ότι παρέχουν πόρους σε σχέση με τη ψυχική υγεία. Ποσοστό 81% των υπαλλήλων αναζητούν θέση εργασίας, πρόσθεσαν, σε οργανισμούς που παρέχουν πόρους για τη ψυχική υγεία.

Οι ομιλήτριες εξήγησαν πρόσθετα, ότι η υποστήριξη για ψυχική υγεία είναι χαμηλή, λόγω των κοινωνικών εμποδίων που υπάρχουν αλλά και των ψυχολογικών εμποδίων.

Ο τρόπος να ξεπεραστούν τα κοινωνικά εμπόδια, σημείωσαν, είναι να δοθεί έμφαση στους πόρους για τη ψυχική υγεία και να αξιοποιηθούν «αφηγήσεις» (narratives) ως προς την κανονικοποίηση τέτοιων πόρων.

Αναφέρθηκαν ακόμη και στην πτυχή της τεχνολογίας και φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνδεσιμότητα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email connection), εξήγησαν ότι αν και επιφέρει πλεονεκτήματα όπως η ευελιξία, η αυτονομία και ο συγχρονισμός υπάρχουν και σημαντικά μειονεκτήματα όπως κατακερματισμένη προσοχή, μειωμένη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή.

Σύμφωνα με την έρευνα, σημείωσαν, οι λήπτες ηλεκτρονικών μηνυμάτων εκτός ωρών εργασίας κατέγραψαν αύξηση άγχους 14%.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα