ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο ακουστικό για διοικητική αυτονόμηση νοσηλευτηρίων

22 Αυγούστου 2023, 06:26

images

Στο Υπουργείο Υγείας απευθύνθηκε ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Υγείας, Χρύσανθος Σαββίδης, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ο κ. Σαββίδης που έλαβε θετικές ενδείξεις σε σχέση με την πρόταση νόμου που κατέθεσε και η οποία αφορά τη διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αναζητά απαντήσεις για το πού βρίσκεται η διαδικασία και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των αλλαγών.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι πριν από περίπου 4 μήνες κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου η οποία βρίσκεται ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας. Η πρόταση, όπως είπε, τροποποιεί τον υφιστάμενο νόμο του ΟΚΥπΥ , που αφορά την διοικητική αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων.

Όπως εξήγησε, στην παρούσα φάση υπάρχουν τρεις εκτελεστικοί διευθυντές από τους οποίους ο ένας καλύπτει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Μακάρειο, ο δεύτερος τα νοσηλευτήρια Λεμεσού και Πάφου και ο τρίτος στα νοσηλευτήρια Λάρνακας και Αμμόχωστου.

«Η συγκεκριμένη διοικητική πυραμίδα του ΟΚΥπΥ φαίνεται ότι δεν λειτουργεί. Πώς θα προλάβει για παράδειγμα ο εκτελεστικός διευθυντής του νοσοκομείου Λεμεσού – Πάφου να καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν και στα νοσηλευτήρια της Κυπερούντας, της Πόλης Χρυσοχούς, του Νοσοκομείου Πάφου και του Νοσοκομείου Λεμεσού;», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαββίδης, σημείωσε ότι σκοπός της πρότασης νόμου είναι ο καθορισμός των διευθύνσεων του ΟΚΥπΥ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η βέλτιστη παροχή υγειονομικών υπηρεσιών.

«Όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα δημόσια νοσηλευτήρια, με υποστελέχωση σε νοσηλευτές, γιατρούς κτλ, προκαλούνται και ο διευθυντής δεν είναι εκεί για να τα βλέπει λόγου φόρτου εργασιάς. Βεβαίως την ευθυνη για αυτο δεν την έχουν οι διευθυντές» πρόσθεσε.  

Όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, η Υπουργός Υγείας αντιμετώπισε θετικά αυτή την πρόταση και συμφώνησε ότι πρέπει να αλλάξει η διοικητική αυτονόμηση και να προσληφθούν άλλοι τρείς διοικητικοί εκτελεστικοί διευθυντές για τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

«Αυτό που ζητάμε είναι να μας δοθούν χρονοδιαγράμματα προς υλοποίηση αυτής της πρότασης νόμου και να μας ενημερώσουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διοικητική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων», τόνισε.

Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε επίσης, στην αναγκαιότητα βελτίωσης της λειτουργικότητας των νοσοκομείων της επαρχίας Πάφου, αλλά και στην ανάγκη να καταστεί αυτόνομο το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα