ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο 80% η πληρότητα στο Μακάρειο νοσοκομείο

24 Απριλίου 2023, 06:00

images

Στο 80% βρίσκεται η πληρότητα στο Μακάρειο Νοσοκομείο εξαιτίας των μικροβιακών λοιμώξεων, αναφέρει ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρ Αβραάμ Ηλία, ωστόσο επιβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς οι εποχιακές λοιμώξεις βρίσκονται προς το τέλος.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο Δρ Ηλία, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη στο Μακάρειο Νοσοκομείο, και η πληρότητα στους θαλάμους είναι γύρω στο 80%, χαρακτηρίζοντας ότι θεωρείται ψηλή για τη συγκεκριμένη περίοδο γιατί είμαστε στα μέσα της άνοιξης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τα παιδιά τα οποία νοσηλεύονται υπάρχουν πέντε παιδιά με πνευμονία, που επίσης θεωρείται ότι είναι αρκετά τα περιστατικά για τέτοια εποχή.

Σύμφωνα με τον Δρ Ηλία, ο φετινός χειμώνας είχε αρκετές ιδιαιτερότητες γιατί χαρακτηρίστηκε από περίοδο με σοβαρές λοιμώξεις κυρίως μικροβιακές, σημειώνοντας ότι «είχαμε αυξημένα περιστατικά από ιό RSV και περιστατικά γρίπης α’ και β’ και σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις όπως και περιστατικά με διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο που ορισμένα παιδία κινδύνευσε η ζωή τους».

Επίσης, υπήρξαν περιστατικά με σοβαρές μικροβιακές πνευμονίες οι οποίες παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η πνευμονική συλλογή υγρού, που οδήγησε αρκετά παιδιά στο χειρουργείο.

Όσον αφορά τις πνευμονίες, δήλωσε ότι ήταν τόσες «είχαμε τόσα περιστατικά από τόσες πνευμονίες που δεν είχαμε αντιμετωπίσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Ήταν παιδιά που παρόλο που ξεκινούσαν γρήγορα κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, είχαν δραματική εξέλιξη. Τα περιστατικά αυτά έχουν προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα, η σοβαρότητα των λοιμώξεων που παρατηρήθηκε τον φετινό χειμώνα», σημείωσε.

Ο Δρ Ηλία, αποδίδει τα αίτια για αυτή την έξαρση λοιμώξεων στο γεγονός ότι «μπορεί να οφείλεται στην παρατεταμένη απομόνωση των παιδιών λόγω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία covid-19, με αποτέλεσμα να αδρανοποιηθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα και οι διάφορες λοιμώξεις του χειμώνα να βρουν πρόσφορο έδαφος και να παρουσιάσουν πιο σοβαρή κλινική εικόνα».

«Είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες», είπε.

Επίσης, «οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να ευοδωθούν την μετάδοση τους στον πληθυσμό, για αυτό παρατηρούνται και την περίοδο του χειμώνα και σε κλειστούς χώρους», αναφέρει.

Πρόσθεσε ότι «μία άλλη εκδοχή είναι αυτές οι πνευμονίες να οφείλονται σε κάποιο ομότυπο του πνευμονιόκοκκου, το οποίο καθιστά τα διαθέσιμα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο αναποτελεσματικά, να μην παρέχουν προφύλαξη για το συγκεκριμένο στέλεχος. Είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει».

Σύμφωνα με τον Δρ Ηλία, οι πνευμονίες αφορούν ηλικίες παιδιών από δύο ετών μέχρι δέκα ετών, με μέσο όρο γύρω στα πέντε με επτά έτη.

Τα συμπτώματα για τις πνευμονίες χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση ψηλού πυρετού.

«Ο πυρετός συνήθως δεν υφίεται με τα αντιπυρετικά και τα παιδιά παρουσιάζουν επίμονο βήχα, ή πόνο στον θώρακα κατά τη διάρκεια του βήχα ή της αναπνοής και πόνο στην κοιλιά», συμπληρώνει.

Τρόποι πρόληψης

Ερωτηθείς πώς μπορούν οι γονείς και τα παιδιά να λάβουν μέτρα πρόληψης, ο Δρ Ηλία σχολίασε ότι «αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να αερίζει τους χώρους και να αποφεύγει τις συναναστροφές των ατόμων που έχουν συμπτωματολογία με άλλα άτομα».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, δήλωσε ότι για τον πνευμονιόκοκκο υπάρχει εμβόλιο αλλά όχι για τον στρεπτόκοκκο.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα παιδιά τα οποία έχουν συμπτώματα και νοσούν να αποφεύγουν να πηγαίνουν σχολείο.

Λοιμώξεις γαστρεντερολογικού συστήματος το καλοκαίρι

Παρά την αρχή του τέλους για τις εποχιακές λοιμώξεις του χειμώνα, με την άνοδο της θερμοκρασίας θα επικρατήσουν οι λοιμώξεις του γαστρεντερολογικού συστήματος, είπε ο Δρ Ηλία.

«Είναι αναμενόμενο όπως κάθε καλοκαίρι, γιατί η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοεί τη μετάδοση των παθογόνων αυτών μικροοργανισμών», δήλωσε.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα