ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο 30%-40% η πιθανότητα επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης

22 Ιουνίου 2023, 14:02

images

Στο 30-40% κυμαίνεται η πιθανότητα να πετύχει η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης στα ζευγάρια, σύμφωνα με τον γυναικολόγο και μαιευτήρα Δρ Νίκο Ζωττή.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Δρ Ζωττής ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν ένα στα πέντε ζευγάρια θα χρειαστεί τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης καθώς το πρόβλημα τεκνοποίησης είναι κάτι που υπάρχει στην Κύπρο τα τελευταία 15-20 χρόνια.

Όπως δήλωσε, ένας λόγος του προβλήματος αφορά την καθυστέρηση στην τεκνοποίηση των ζευγαριών, δηλαδή όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος ηλικιακά, τόσο για το άντρα όσο και για τη γυναίκα αυξάνονται οι πιθανότητες να αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα και χρειάζονται τη βοήθεια της ιατρικής.

Επίσης, η ιδανική ηλικία για τεκνοποίηση είναι τουλάχιστον πριν τα 35 έτη.

Πρόσθεσε ότι το συνολικό ποσό για μία θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης κυμαίνεται από €4,5 – €5,5 χιλ.

«Εξαρτάται ποιο κέντρο θα επιλέξει κάποιος για να κάνει τη θεραπεία του. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αλλά θεωρώ ότι έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα μέσω του υπουργείου υγείας και του υπουργείου οικονομικών», συμπληρώνει.

Αύξηση επιδότησης κατά 1000

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για αναθεώρηση του υφιστάμενου σχεδίου επιδότησης για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Η επιδότηση για την πρώτη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, στο πλαίσιο προσπαθειών για καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, αυξάνεται κατά €1000, από τις €2,5 χιλ. στις €3,5 χιλ.

Η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού  ότι η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης της υπογεννητικότητας στην Κύπρο, κάτι που «θεωρήθηκε αναγκαίο για να ενισχύσουμε την αύξηση του πληθυσμού μας».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση που αφορά την κάλυψη του κόστους του πρώτου κύκλου εξωσωματικής θεραπείας γονιμοποίησης με τουλάχιστον €5000 από το ΓεΣΥ, η οποία αγκαλιάστηκε θερμά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και έτυχε θετικής ανταπόκρισης και από το Υπουργείο Υγείας.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι «ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, βήμα-βήμα, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την ώθηση και το κίνητρο να δημιουργήσουν την οικογένεια και το μέγεθος της οικογένειας που επιθυμούν».

Πρόσθεσε ότι «με αυτόν τον τρόπο που προσπαθείς να καταπολεμήσεις την υπογεννητικότητα και να ωθήσεις τα νέα ζευγάρια στη δημιουργία οικογένειας ή πολυμελούς οικογένειας η οποία σήμερα σπανίζει στη χώρα μας».

Σημείωσε ότι τα κόστη είναι πολύ ψηλά και με βάση και τους χαμηλούς μισθούς στην Κύπρο, πάρα πολλά νέα ζευγάρια δεν μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία.

Επίσης, δήλωσε ότι η επιδότηση αυτή είναι με οικονομικά κριτήρια και ότι τα κριτήρια πάντα πρέπει να υπάρχουν γιατί αν δεν υπάρχουν κριτήρια θα υπάρχει εκμετάλλευση των όποιων σχεδίων.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, αναφέρει ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για αναθεώρηση του υφιστάμενου σχεδίου επιδότησης για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

«Βασικός κανόνας της κοινωνικής αλλαγής που προτείνουμε είναι η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Ένα θέμα ζωτικής και εθνικής σημασίας, για το οποίο απαιτείται η λήψη μέτρων που θα ενθαρρύνουν στην πράξη νεαρά ζευγάρια στην απόκτηση παιδιών», τονίζει.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα