ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο 19% η παρουσία γυναικών στα πολιτικά δρώμενα

06 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Μόλις στο 19% ανήλθε το 2023 η παρουσία των γυναικών σε ρόλους διαφόρων υποεθνικών επιπέδων (subnational levels), στην Κύπρο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει πρόσφατη έρευνα του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR), κατά μέσο όρο στην Ευρώπη και σε τοπικό επίπεδο, το μερίδιο γυναικών σε τέτοιους ρόλους ανήλθε σε 31,6%.

Το μερίδιο γυναικών σε ενδιάμεσο επίπεδο ανήλθε επίσης σε 31,6% και σε περιφερειακό επίπεδο σε 32,3%.

Σε σύγκριση με το 2019, όπως αναφέρεται, παρουσιάστηκε αύξηση 14,7% στην παρουσία γυναικών στην υποεθνική πολιτική στην Ευρώπη.

Το υψηλότερο μερίδιο γυναικών σε υποεθνικά επίπεδα καταγράφηκε στη Σουηδία (43,6%) και το χαμηλότερο στη Ρουμανία (13%).

Τα δεδομένα του CEMR, δίνουν εικόνα για την αντιπροσώπευση των γυναικών σε εκλεγμένους ρόλους ενώ σύμφωνα ακόμη με έρευνα του συμβουλίου με τη συμμετοχή 2,424 συμμετεχόντων από 31 κράτη , οι γυναίκες σε αυτές τις θέσεις αντιμετωπίζουν κατά πλειοψηφία ψυχολογική βία λόγω του πολιτικού τους ρόλου.

Ειδικότερα, 519 γυναίκες ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν ψυχολογική βία το 2023 και άλλες 355 διαδικτυακή βία.

Περίπου 150 γυναίκες αντιμετώπισαν σεξουαλική βία και άλλες 86 γυναίκες οικονομική βία. Άλλης μορφής βία, υπέστησαν 130 γυναίκες.

Το 32% των γυναικών υπέστη βία λόγω της πολιτικής τους καριέρας, με το 28% αυτών να το κατήγγειλε. Ωστόσο από το ποσοστό αυτών των καταγγελιών, μόλις για το 22% υπήρξαν συνέπειες. Για το 59% δεν υπήρξαν συνέπειες ενώ το 19% των γυναικών δεν γνωρίζει εάν υπήρξαν συνέπειες.

Επιπτώσεις

Εξαιτίας της βίας που αντιμετώπισε, για το 30% των γυναικών επηρεάστηκε η προσωπική τους ζωή ενώ το 21% κάνει πλέον λιγότερες αναφορές για κάποια πολιτική σύγκρουση.

Για ποσοστό 27% σημειώθηκε αλλαγή στη συμπεριφορά, το 22% εγκατέλειψε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή περιόρισε την πρόσβαση στους λογαριασμούς του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το 12% αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή.

Λόγω της βίας που υπέστη, το 9% των γυναικών αποφάσισε να μην υποβάλει ξανά υποψηφιότητα σε εκλογές.

Σχολιάζοντας τους λόγους που δεν προχώρησαν σε καταγγελία των συμβάντων, 204 γυναίκες και κατά πλειοψηφία αναφέρθηκαν σε σκεπτικισμό κατά την καταγγελία.

Άλλες 123 γυναίκες απάντησαν ότι πρόκειται για κομμάτι της πολιτικής ενώ άλλες 64 επέλεξαν να αντιμετωπίσουν τον θύτη ευθέως. Για 53 γυναίκες υπήρξε έλλειψη δομής για την καταγγελία και για 43 υπήρχε ρίσκο για την πολιτική τους καριέρα.

Περίπου 34 απάντησαν ότι ο λόγος μη καταγγελίας ήταν ο φόβος ή η ντροπή και 36 γυναίκες εξέφρασαν ανησυχία για έμφυλες διακρίσεις.

Δράσεις και τάσεις

Σε σχέση με το εάν η οργάνωση ή το πολιτικό κόμμα που συμμετέχουν έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες ή συνεργασίες για την αποφυγή ή αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων γυναικών, το 39% των συμμετεχόντων απάντησε θετικά.

Ποσοστό 31% απάντησε όχι και ποσοστό 31% απάντησε δεν γνωρίζω.

Αναφορικά με το εάν η βία έναντι τοπικών εκλεγμένων γυναικών στη χώρα των συμμετεχόντων αναμένεται να αυξηθεί, το 32% απάντησε καταφατικά.

Σε σταθερά επίπεδα αναμένει ότι θα παραμείνει η βία το 48%, ενώ το 20% προβλέπει μείωση.

Σημειώνεται ότι το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι εκλεγμένες σε τοπικό επίπεδο.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα