ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας

13 Ιουλίου 2023, 11:54

images

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, Καθηγητής, Χρίστος Ν. Σχίζας, μεταβαίνει την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνέχιση της συζήτησης, αναφορικά με τον Κανονισμό για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας. Σύμφωνα με τον Κανονισμό θα καθοριστούν μεταξύ άλλων οι προδιαγραφές και το περιεχόμενο του ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αρχής, «η Κύπρος πρωτοστατεί στον τομέα της Ηλεκτρονικής Υγείας με τον περί Ηλεκτρονικής Υγείας Νόμο και την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας η οποία εξάλλου προβλέπεται στον Κανονισμό, και με τη ψήφιση του όλα τα Κράτη Μέλη θα κληθούν να ιδρύσουν ανάλογες ανεξάρτητες αρχές».

Προστίθεται ότι «σε αυτόν το τομέα η Κύπρος ως κράτος μέλος προσφέρει εμπειρογνωμοσύνη και πιλοτικές εφαρμογές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το υπό εξέλιξη πλάνο της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας είναι η δημιουργία και η λειτουργία ενός ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ο οποίος θα είναι καθημερινά επί 24ωρου βάσεως προσβάσιμος, από όπου και αν χρειαστεί, είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό».

Διευκρινίζεται ότι «ο ηλεκτρονικός φάκελος, ιδιοκτησία του πολίτη, θα περιέχει όλες τις απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες του πολίτη για την άμεση ενημέρωση του πάροχου υπηρεσιών υγείας όταν και εφόσον χρειαστεί».

Σχετικά Άρθρα