ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στις 5 Δεκεμβρίου νεότερα για ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ

29 Νοεμβρίου 2022, 19:10

images

Αναβλήθηκε η συνάντηση που θα πραγματοποιείτο μεταξύ Υπουργείου Υγείας, ΟΑΥ, ΟΣΑΚ, Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του Υπ. Υγείας, αναφορικά με την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Άθως Τσιντωνίδης ανέφερε στο YgeiaWatch ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 5 Δεκεμβρίου 2022.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ έχει ενημερώσει το Υπουργείο σε ποιο στάδιο βρίσκεται για τα φάρμακα που είχε στη διάθεση του, καθώς επίσης «μας έχει σταλεί και ένας νέος πίνακας από το Υπουργείο Υγείας και ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσουμε να τον επεξεργαστούμε», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση αναμένεται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), να παρουσιάσει ποια φάρμακα από τη λίστα που του έδωσε το Υπ. Υγείας τα οποία εξετάζονται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ), θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ποια μέχρι το τέλος του 2023 και ποια θα μείνουν εκτός.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατανόηση και από τον ΟΑΥ και από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα φάρμακα στο σύστημα υγείας.

«Στην περίπτωση που δεν θα ενταχθούν αρκετά φάρμακα, όπως έχω αναφέρει και τις προηγούμενες μέρες, πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να δώσει εντολές στον ΟΑΥ να εντάξει κάποια καινοτόμα φάρμακα για να επωφεληθούν οι ασθενείς μας», πρόσθεσε.

Διευκρινίζεται ότι η πρόταση της ΟΣΑΚ αφορούσε την ένταξη όλων των φαρμάκων για τα οποία γίνονται ονομαστικά αιτήματα στο ΓεΣΥ, ώστε να λήξει η ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και το παράλληλο σύστημα που επικρατεί στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ).

«Το θέμα όμως παραμένει, για παράδειγμα εάν ένα φάρμακο θα περιμένει να ενταχθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023, μέχρι τότε πώς ο ασθενής θα μπορεί να το λαμβάνει. Για αυτό εμείς ζητάμε λύση», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας.

Όσον αφορά το ζήτημα της πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη, ο ΟΑΥ δεν έχει κάποια εμπλοκή στο θέμα αυτό, δήλωσε ο κ. Τσινωντίδης.

Συγκεκριμένα, η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης έχει γίνει εδώ και 3 χρόνια, ωστόσο παρατηρείται έλλειψη στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτή, οι οποίοι τη χρειάζονται για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν – όπως χρόνιο πόνο, διαχείριση σπαστικότητας και νευρολογικώνσ παθήσεων κ.ά.

Η πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη φαίνεται να καθυστερεί λόγω του θέματος παραγωγής της ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο, που θα έπρεπε να αποσυνδεθεί από το θέμα πρόσβασης των ασθενών σε αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα.

Παρόλα αυτά, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί ένας τρόπος για να λυθεί αυτό το ζήτημα.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα