ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στήριξη στον έρανο στο πλαίσιο 47ης Πορείας Χριστοδούλας

14 Απριλίου 2022, 17:56

images

Εκπρόσωποι της πολιτειακής, πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας, συγκεντρώθηκαν στο SupportCY House, στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία, για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, αλλά και για να προσφέρουν την εισφορά τους στον έρανο που ξεκίνησε την Πέμπτη στο πλαίσιο της 47ης Πορείας Χριστοδούλας. 

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου καλούν το κυπριακό κοινό, «με την ευαισθησία που πάντα το διακρίνει, να μπει στη μάχη ενάντια στον καρκίνο και να  στηρίξει και φέτος όλες τις εκδηλώσεις της Πορείας Χριστοδούλας, συμβάλλοντας σε μια ευγενική και φιλάνθρωπη προσπάθεια έτσι ώστε να συνεχίσει η δωρεάν προσφορά πολλαπλών υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας προς τους συνανθρώπους μας που τους άγγιξε ο καρκίνος».

Η Πορεία Χριστοδούλας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 17 Απριλίου 2022, στις 10:30 π.μ., σε όλες τις πόλεις.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις Πορείες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.stimaxi.com.cy ενώ, εκτός από τον οδικό έρανο, μπορούν να κάνουν την εισφορά τους στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου με τους πιο κάτω τρόπους: Ηλεκτρονικές εισφορές στο www.stimaxi.com.cy, Μέσω SMS στο 7060: CAS 5 για εισφορές €5, CAS 3 για εισφορές €3, CAS 1 για εισφορές €1.

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισσινού, η οποία επέδωσε της εισφορά της πολιτείας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις της είπε ότι «και εμείς με τη σειρά μας έχουμε έρθει εδώ να παραδώσουμε τη συμβολική εισφορά της πολιτείας».

«Καταρχάς να εκφράσω τις ευχαριστίες της πολιτείας στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, που εδώ και 50 χρόνια προσφέρει υπηρεσίες ποιοτικές και εξειδικευμένες στους συνανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο και στις οικογένειες τους. Η προσφορά σας μετρά διπλά γιατί πρόκειται για ανιδιοτελή εθελοντική συνεισφορά προς τους συνανθρώπους μας», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα το αξιέπαινο έργο που επιτελεί ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου.

«Επίσης, να συγχαρούμε όλους τους εθελοντές αλλά και τους υποστηρικτές που στηρίζουν αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Καλούμε όλο τον κόσμο να στηρίξει για ακόμα μια χρονιά την Πορεία Χριστοδούλας», συμπλήρωσε.     

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της είπε ότι «χαιρόμαστε πάρα πολύ που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μετά ειδικότερα από το γεγονός ότι μας στέρησε η πανδημία ακόμα αυτές τις πρωτοβουλίες τα τελευταία δύο χρόνια».

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων θεσμικά θα βρίσκεται πάντοτε σε τέτοιου είδους προσπάθειες και ενωμένοι και ενωμένες μπορούμε πραγματικά να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη και πρέπει αυτή την μάχη να την δώσουμε όλες και όλοι μαζί και θα την κερδίσουμε», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε δηλώσεις του είπε ότι «θεωρώ ότι είνι καθήκον μου να είμαι παρών».

«Νιώθω συγκίνηση, χαρά και περηφάνια για αυτές τις εκδηλώσεις. Ξέρω από πρώτο χέρι τις Υπηρεσίες που προσφέρει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου στους ασθενείς. Ξέρω από πρώτο χέρι την αγάπη που δίνει απλόχερα σε όλους τους ασθενείς. Το Υπουργείο Υγείας και εγώ από την πρώτη στιγμή στήριξα τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και θα τον στηρίζω σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις έχει στο μέλλον. Όχι μόνο με φυσική παρουσία, αλλά και ότι άλλο ζητήσουν από το Υπουργείο Υγείας θα τους το παρέχουμε», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ότι εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ ζήτησε από το κράτος να στηρίξει πλήρως την «Αροδαφνούσα», γιατί υπάρχει και μια μεγάλη πτέρυγα, η οποία δεν βρίσκεται σε λειτουργία εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν τα κονδύλια και ζήτησε να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι ήδη έγινε το πρώτο βήμα τους προηγούμενες μήνες και πρόσθεσε ότι «εγώ έμαθα τα πάντα να τα κάνουμε βήμα με βήμα».

«Τον προηγούμενο μήνα έγινε που εντάχθηκαν κάποια κρεβάτια ανακουφιστικής φροντίδας στο ΓεΣΥ. Θα τα δούμε και αυτά και σιγά-σιγά θα τα εντάξουμε και αυτά», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, Δρ Αδάμος Αδάμου, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας για την παρουσία του στο περίπτερο του Συνδέσμου στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία, αλλά κυρίως για την εισφορά του Υπουργείου Υγείας, της πολιτείας, στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο που είναι διαχρονική, καθόλου ευκαταφρόνητη και είναι πάντα ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Συνδέσμου, «προκειμένου να μας δίνεται η δυνατότητα να παρέχουμε αφιλοκερδώς δωρεάν σε όλο τον κυπριακό λαό τις υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας που πράττουμε εδώ και πάρα – πάρα πολλές δεκαετίες», όπως είπε. 

Ευχαρίστησε τον κ. Χατζηπαντέλα «για την υποστήριξη τόσο την οικονομική όσο και την ηθική που μας δίνετε και ας ελπίσουμε ότι πάντα θα είστε στο πλευρό του Συνδέσμου, προκειμένου όλοι μαζί να μπορούμε να προσφέρουμε αυτού του είδους τις υπηρεσίες, οι οποίες αναβαθμίζονται πάρα πολύ σοβαρά με την επέκταση του ιδρύματος «Αροδαφνούσα», αλλά και την περίληψη και άλλων ειδικοτήτων πέραν της ανακουφιστικής φροντίδας». «Όλα αυτά προς όφελος των συνανθρώπων μας, των συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Τάκης Αράπογλου, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στα εγκαίνια της 47ης πορείας και διαβεβαίωσε ότι «η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει και να βοηθάει σε εξεύρεση περισσότερων πόρων αλλά και η ίδια, όπως όλα αυτά τα χρόνια για να κάνουμε τις ζωές των ανθρώπων που υποφέρουν από την ασθένεια καλύτερες».

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο οποίος επέδωσε εισφορά εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, σε δηλώσεις του επαίνεσε το έργο, το οποίο επιτελεί ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος, μεταφέροντας τις πατρικές ευχές και τις εγκάρδιες ευχές και εκτίμηση του Αρχιεπισκόπου στο έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος.

«Βεβαίως γνωρίζουμε ότι η μητέρα Εκκλησία είναι κοντά στον άνθρωπο καθημερινά με σεβασμό και διάκριση, αλλά σήμερα συμβολικά φέρνουμε τις ευχές, τις ευλογίες και την συμβολή της Εκκλησίας σε αυτό τον αγώνα για την συμπαράσταση στον πονεμένο άνθρωπο, στον συνάνθρωπο μας», είπε και πρόσθεσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ένα παράδειγμα πίστης, αφοσίωσης στο έργο, στην αγάπη του για την Εκκλησία, άρα στον άνθρωπο και για αυτό συνεχίζει αγέρωχος αυτό το έργο.

«Σήμερα το πρωί είναι στο Ογκολογικό και δίνει εκεί τη δική του μάχη, συμπαραστέκοντας στους συνανθρώπους αδελφούς μας, οι οποίοι και εκείνοι είναι στο κρεβάτι του πόνου και της αγωνίας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα και να προσφέρει μέσα από τη δική του δοκιμασία, αλλά και ταυτόχρονα όλοι μας ανά πάσα στιγμή μπορούμε να βρεθούμε στο κρεβάτι του πόνου», σημείωσε. 

Ο Διευθυντής του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού Ανδρέας Αγγελίδης, ο οποίος βρέθηκε στο περίπτερο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας, σε δηλώσεις του είπε ότι τα χαρακτηριστικά αυτής της προσπάθειας, της στήριξης και της βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας είναι στενά συνυφασμένα με την αποστολή μας.

Εξέφρασε, παράλληλα, την πλήρη στήριξη του αστυνομικού σώματος σε όλες τις δράσεις και ενέργειες, καθώς και τα συγχαρητήρια από πλευράς της ηγεσίας και του αστυνομικού σώματος. «Είμαστε πάντοτε δίπλα σας για ότι χρειαστείτε σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε.  

Στη διάρκεια της λειτουργίας του περίπτερου εκτός από τον κόσμο που προσφέρει απλόχερα για τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, επισκέφθηκαν και παρέδωσαν τις εισφορές τους αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι, Δήμαρχοι ή εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών και οργανωμένα σύνολα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του είπε ότι όταν μιλά ο κόσμος με τις πράξεις και την αγάπη του, «δεν χρειάζονται λόγια από εμάς τους πολιτικούς».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του είπε ότι «ήρθαμε εδώ, όπως θα πρέπει να πω ότι σήμερα βρίσκονται όλοι εδώ, Κυβέρνηση, πολιτεία, κόμματα, διότι ο σκοπός που έχουμε είναι κοινός: Να δώσουμε δύναμη στους μαχητές της ζωής».

«Σε όλους αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο είτε είναι παθόντες είτε είναι οικογένεια, φίλοι, περίγυρος των παθόντων και την ίδια ώρα βρεθήκαμε εδώ για να στηρίζουμε αυτούς που από την πρώτη γραμμή δίνουν τον αγώνα μαζί με τους καρκινοπαθείς για να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο», ανέφερε. Και μιλώ, πρόσθεσε, «για τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο που κάνει εξαιρετική δουλειά, και θα ήθελα να μεταφέρω τα συγχαρητήρια μας για αυτή την δουλειά και προσωπικά στον Πρόεδρο, τον φίλο Αδάμο Αδάμου, στους χιλιάδες των εθελοντών που προσφέρουν σε αυτή την μάχη και να πω ότι εμείς είμαστε μαζί τους και ό,τι περνά από το δικό μας χέρι, ως πολιτικό κόμμα, και έχουμε να κάνουμε εμείς, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί πρέπει να βοηθήσουμε συλλογικά, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται ο καρκίνος». 

Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, «το οφείλουμε στην κοινωνία, το οφείλουμε στους καρκινοπαθείς, το οφείλουμε και στους εαυτού μας, γιατί κάθε χώρα, κάθε κράτος κρίνεται από το επίπεδο και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει σε κάθε άνθρωπο που πονάει, που ανησυχεί, που θέλει στήριξη για την προστασία της ζωής του».

«Σε αυτή την μάχη, λοιπόν, δηλώνουμε και εμείς παρόντες αγαπητέ φίλε Αδάμο. Σας στηρίζουμε, σας συγχαίρουμε για αυτή τη δουλειά που κάνετε, καλώντας ταυτόχρονα και το κράτος να δίνει όσο το δυνατόν περισσότερα στηρίζοντας αυτόν τον αγώνα», σημείωσε.      

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι η Χριστοδούλα απεβίωσε μετά την εισβολή του 74΄ αβοήθητη, χωρίς φροντίδα και χωρίς στήριξη και αυτή η πορεία που έχει πάρει το όνομα της , στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, αλλά και μια υπόσχεση της ίδιας της κοινωνίας πως κανένας καρκινοπαθείς δεν πρέπει να μένει αβοήθητος «και επομένως οφείλουμε να δώσουμε για ακόμα μια φορά τα συγχαρητήρια μας στους διοργανωτές αυτού του θεσμού, που κάθε χρόνο στέλνει πραγματικά μηνύματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς σε οικογένειες που δίνουν την μάχη του καρκίνου».

«Εύχομαι και εγώ, λοιπόν, με τη σειρά μου, κάθε επιτυχία και στην φετινή Πορεία Χριστοδούλας», πρόσθεσε.      

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, σε δηλώσεις του είπε ότι από την μεγάλη μάχη ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ΕΛΑΜ «και να στείλει μαζί με όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος, όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

«Αξίζουν τα συγχαρητήρια στους χιλιάδες εθελοντές, στους χιλιάδες συμπολίτες μας που στηρίζουν αυτόν τον αγώνα και όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτή του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του είπε ότι «καταρχήν οφείλω να πω ότι δεν ξέρω πότε και πώς μπορεί αυτή η πολιτεία να ξοφλήσει τα ευχαριστώ και την υποχρέωσή της που έχει απέναντι στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο».

« Όταν για δεκάδες χρόνια ζητούσαμε ΓεΣΥ και δεν εφαρμόζαμε και όταν πολλές υπηρεσίες το κράτος δεν μπορούσε να παρείχε στους καρκινοπαθείς, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος και η Αροδαφνούσα αλλά και από τις υπηρεσίες κατ’ οίκων φροντίδας ήταν ένα πραγματικό στήριγμα για τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους. Χαίρομαι που σήμερα που μιλούμε, αυτό το κράτος, αυτή η πολιτεία παρέχει πολύ καλές υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους καρκινοπαθείς. Είναι όμως η συνεισφορά του Αντικαρκινικού, των ανθρώπων του Αντικαρκινικού, άλλων συνδέσμων, των ιατρών, των νοσηλευτών μας και όλων όσων ασχολούνται με τον καρκίνο που πέτυχαν σήμερα αυτό το αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, «έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να πράξουμε, πρόσφατα έχει διοριστεί ξανά η Εθνική Επιτροπή για τον καρκίνο αλλά είναι με την συνέργεια, την συνεννόηση και με το να ακούμε τους ανθρώπους του Αντικαρκινικού που έχουν όλη αυτήν την εμπειρία που θα πετύχουμε και άλλα για τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους».

 «Ως ΕΔΕΚ θέλω να πω ότι στεκόμαστε αρωγός στις προσπάθειες του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, με κάθε τρόπο και θα παρέχουμε και την στήριξη μας σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για να πετύχουμε τους στόχους που όλοι μαζί θέτουμε για περαιτέρω στήριξη των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους. Θέλω να στείλω και ένα μήνυμα στην κοινωνία των πολιτών, να στηρίξει αυτές τις μέρες εμπράκτως τον Αντικαρκινικό και να ανταποδώσουμε στο ελάχιστο αυτά όλα τα οποία κάνουν αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια για αυτούς τους συνανθρώπους μας», πρόσθεσε. 

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΔΗΠΑ -Συνεργασία, Γιώργος Πενηνταέξ, σε δηλώσεις του κατά την επίδοση της εισφοράς εκ μέρους της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας -στην παρουσία των Αντιπροέδρων, Γιάννου Λακκοτρύπη και Μαρίνου Κλεάνθους, - εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της παράταξης στο πολύτιμο και σημαντικό έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.

«Θέλουμε όμως να σημειώσουμε με την ευκαιρία αυτή και μετά λύπης μας να πούμε, ότι για πολύ μακρό χρονικό διάστημα ολόκληρη πτέρυγα με δωμάτια ασθενών στην «Αροδαφνούσα» παραμένει κλειστή, λόγω έλλειψης χρημάτων και επαρκούς στελέχωσης. Είναι αδιανόητο για εμάς να παρατηρείται και εκεί πάρα πολλές φορές το φαινόμενο της λίστας αναμονής εισδοχής ασθενών», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, «θέλουμε να καλέσουμε την Κυβέρνηση και να απαιτήσουμε όπως μέσα από το ΓΕΣΥ ή μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, καλύψει πλήρως –και θεσμικά πλέον- όλες τις ανάγκες και υπηρεσίες που προσφέρει το κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας «Αροδαφνούσα», καθώς και το πρόγραμμα κατ’ οίκον φροντίδας για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας».

«Ευχόμαστε καλή επιτυχία και στη φετινή Πορεία Χριστοδούλας» είπε ο κ. Πενηνταέξ.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, Κυριάκος Τσιμίλλης, σε δηλώσεις του είπε ότι η ημέρα είναι συμβολική, όμως δεν είναι αρκετή.

«Και πρέπει να συμβολίζει και έτσι την αντιμετωπίζουμε σαν την έκφραση μιας καθημερινής προσπάθειας για υλοποίηση των υποχρεώσεων της πολιτείας για στήριξη των φορέων που συμβάλλουν σε αυτή την σημαντική δράση για στήριξη αυτών που ταλαιπωρούνται και προσβλέπουν στην ίαση και έχουμε ευτυχώς ξεπεράσει τις πολύ πιο δύσκολες μέρες με αναφορές περί ανίατης νόσου, γιατί η νόσος αντιμετωπίζεται δύσκολα μεν αλλά με συντονισμένες προσπάθειες, με ψυχολογική στήριξη και με όλη αυτή την στήριξη που δίνουν οι φορείς που αγωνίζονται ιδιαίτερα επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε αυτό το στόχο, οι μαχητές θα βγουν νικητές και το μήνυμα και για τους νεότερους είναι αισιόδοξο», συμπλήρωσε.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι η προσπάθεια είναι συλλογική και πρόσθεσε ότι είναι αξιέπαινη αυτή η προσπάθεια που γίνεται σήμερα, έχει καθιερωθεί μέσα από τα χρόνια, αλλά δεν φτάνει.

«Αυτή η επίδειξη αλληλεγγύης που γίνεται ειδικά για τους καρκινοπαθείς μας πρέπει να γενικευτεί. Πρέπει η αλληλοβοήθεια και η αλληλοστήριξη να γίνει κανόνας», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα