ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στήριξη από το κράτος ζητά κέντρο ενηλίκων ΑμεΑ

29 Οκτωβρίου 2023, 06:00

images

Στήριξη από το κράτος, ζητά το Κέντρο Ενηλίκων ΑμεΑ «Δικαίωμα Ελπίδας» για τη δημιουργία κέντρου ολοήμερης φροντίδας, τονίζοντας ότι άτομα με αναπηρίες, χρειάζονται μια ζωή γεμάτη δραστηριότητες και κοινωνική ζωή.

Με αφορμή τη συζήτηση τη Δευτέρα στη βουλή του θέματος του αυτισμού στην Κύπρο και τις αυξημένες διαγνώσεις αλλά και τις αναφορές για απουσία δομών στήριξης για τα άτομα με αναπηρίες, μετά τα 21 έτη, το YgeiaWatch συνομίλησε με τον πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Ενηλίκων ΑμεΑ «Δικαίωμα Ελπίδας», Σταύρο Σταύρου.

Το κέντρο που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, συστάθηκε το 2020 με πρώτιστο στόχο τη λειτουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Ημέρας για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) άνω των 21 ετών.

«Για την επίτευξη αυτού του τόσο σημαντικού κοινωνικού έργου απαιτούνται πολλά έξοδα. Το Κέντρο μας δεν έχει άλλους πόρους εκτός από τις χορηγίες φίλων που στάθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα μας. Επιπλέον, προσπαθούμε να διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις για να μπορούμε να έχουμε επιπλέον έσοδα. Γι’ αυτό το λόγο ζητούμε στήριξη από την κυβέρνηση, καθώς ΑμεΑ χρειάζονται μια ζωή γεμάτη δραστηριότητες και κοινωνική ζωή», τονίζει ο κ. Σταύρου.

Το «Δικαίωμα Ελπίδας», το οποίο αποτελείται από 12 άτομα με εύρος ηλικίας 21 μέχρι 31 χρονών, επιδιώκει να αγκαλιάσει τα άτομα με αναπηρίες, τα οποία αποφοιτούν από τα ειδικά δημόσια σχολεία, να διατηρήσει τις ικανότητες που ανέπτυξαν με τόσο κόπο και να αναπτύξουν καινούριες, έτσι ώστε να διευρύνουν τους ορίζοντες του μέλλοντός τους.

Το κέντρο λαμβάνει χρηματοδότηση από το κράτος, η οποία σύμφωνα με τον κ. Σταύρου αυξήθηκε επί διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, στις €65 χιλ. από €35 χιλ. επί της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Μάλιστα, ο κ. Σταύρου, ανέφερε ότι η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά, επισκέφτηκε 2 φορές το κέντρο, τονίζοντας τη δέσμευση για διασφάλιση της βιωσιμότητας του εν λόγω κέντρου, o προϋπολογισμός του οποίου, ανέρχεται γύρω στις €170 χιλ.

Έφερε αποτελέσματα η δράση του κέντρου

Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, η λειτουργία του κέντρου αντιπροσωπεύει μία σημαντική κοινωνική ανάγκη.

Στόχος είναι η μείωση του ποσοστού των ΑμεΑ που μένουν αδρανοποιημένα στο σπίτι τους, η ελαχιστοποίηση της προκατάληψης που υπάρχει και η εξοικείωση της κοινότητας με τα ΑμεΑ.

«Οι παρεμβάσεις του προγράμματός μας ήδη λειτουργούν σε αποτελεσματικό βαθμό και αποδεδειγμένα έχει μεταβληθεί σημαντικά ο τρόπος σκέψης και η στάση της κοινότητας προς τα ΑμεΑ. Μερικά παραδείγματα της αποτελεσματικότητας αφορούν την πιο συχνή επιθυμία της κοινότητας για συνεργασίες και αλληλεπίδραση με τα ΑμεΑ, καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον προς ενημέρωση για τις ανάγκες των ΑμεΑ», αναφέρει.

Μερικά από τα προγράμματα του κέντρου είναι το Πρόγραμμα Κοινωνικής και συναισθηματικής Αγωγής, τα εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής και Εικαστικών, τα μαθήματα αυτοεξυπηρέτησης, οι αθλητικές δραστηριότητές (Bowling, Γυμναστική, Κολύμπι), οι θεραπείες (Ιπποθεραπεία, Μουσικοθεραπεία, Χοροθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Αγωγή) και οι εξωσχολικές δράσεις (εκδρομές και συνεργασίες με άλλους οργανισμούς).

Επίσης, το κέντρο προγραμματίζει να εξελίξει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα του και να τα αναβαθμίσει με ταξίδια στο εξωτερικό.

Επιπλέον, νέος στόχος είναι η επέκταση του ωραρίου σε ολοήμερη φροντίδα για τα παιδιά (εκ περιτροπής), αναφέρει ο κ. Σταύρου, «ούτως ώστε να δώσουμε και την ευκαιρία στους γονείς για τυχόν ταξίδια, εγχειρήσεις ή οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει».

Ο κ. Σταύρου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο νέος Μητροπολίτης Λάρνακας, κ.κ. Νεκτάριος, είχε υποσχεθεί την παραχώρηση χώρου για τη δημιουργία κέντρου ολοήμερης φροντίδας, κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα.

 Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα