ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια ο έλεγχος ρύπανσης της ατμόσφαιρας

22 Ιουνίου 2022, 10:55

images

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται σήμερα το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022» για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα και τη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Το εν λόγω νομοσχέδιο στοχεύει στην τροποποίηση του περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας Νόμου, ώστε να επιτευχθεί αφενός ορθότερη εναρμόνιση με το άρθρο 16 της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2015/2193 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2015 για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης».

Σύμφωνα με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Η διαγραφή της επέκτασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας ισχύος της άδειας εκπομπής αερίων αποβλήτων η οποία χορηγείται από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και  Περιβάλλοντος, ώστε αυτή να παραμείνει στα πέντε (5) έτη.

2.Η αύξηση της προβλεπόμενης ποινής σε περίπτωση παράβασης ή παράλειψης συμμόρφωσης με διατάξεις της βασικής νομοθεσίας και/ή των προνοιών των εκδιδόμενων δυνάμει αυτής κανονισμών από ένα (1) χρόνο φυλάκισης σε τρία (3) χρόνια φυλάκισης και από είκοσι χιλιάδες λίρες (£20.000) χρηματική ποινή σε πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (€500.000).

3.Η θέσπιση εξώδικης ρύθμισης των προβλεπόμενων στη βασική νομοθεσία αδικημάτων.

Ακόμη, με τους προτεινόμενους κανονισμούς, προβλέπονται:

1.Η θέσπιση υποχρέωσης στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να κινεί τη διαδικασία χορήγησης άδειας εκπομπής αερίων εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης από τον φορέα εκμετάλλευσης και να ενημερώνει σχετικά τον φορέα εκμετάλλευσης.

2.Η αντικατάσταση της φράσης «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» με τη φράση «χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση», σε σχέση με την υποχρέωση του φορέα εκμετάλλευσης να προβαίνει σε ορισμένες ενέργειες, ως αυτές προβλέπονται στις σχετικές πρόνοιες των κανονισμών.

3.Καθορισμός των κανόνων για το είδος, τη συχνότητα και τον μορφότυπο της ενημέρωσης που οφείλει να παρέχει στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ο φορέας εκμετάλλευσης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του με τις οριακές τιμές εκπομπής που ορίζονται στο Παράρτημα ΙΙ των κανονισμών, οι οποίοι προτείνονται να καθορίζονται με σχετικό διάταγμα που εκδίδει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Προειδοποίηση από την ΕΕ

Σημειώνεται ότι για το εν λόγο νομοσχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Κυπριακή Δημοκρατία προειδοποιητική επιστολή, ημερομηνίας 23 Σεπτεμβρίου 2021, λόγω πλημμελούς μεταφοράς στην εθνική έννομη τάξη ορισμένων προνοιών της Οδηγίας, η οποία επιτεύχθηκε με τον περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας Νόμο και τους περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας (Περιορισμός των Εκπομπών Ορισμένων Ρύπων στην Ατμόσφαιρα από Μεσαίου Μεγέθους Εγκαταστάσεις Καύσης) (Τροποποιητικοί) Κανονισμούς του 2022. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ορθή μεταφορά της Οδηγίας στην εθνική έννομη τάξη κρίνεται επείγουσα, καθότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της, ημερομηνίας 19 Μαΐου 2022, διατύπωσε αιτιολογημένη γνώμη κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω πλημμελούς μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία των προνοιών της Οδηγίας που αναλύονται ανωτέρω.

Προστίθεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιον της και τροποποίησε το κείμενο του νομοσχεδίου με τη διαγραφή της πρόνοιας που προβλέπει ότι το ποσό που καταβάλλεται στο πλαίσιο της εξώδικης ρύθμισης αδικήματος θεωρείται χρηματική ποινή που επιβλήθηκε λόγω καταδίκης για το σχετικό αδίκημα και αφού προέβη στις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου και των κανονισμών, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των προνοιών του νομοσχεδίου και των Κανονισμών κατά τη συζήτησή τους ενώπιον της ολομέλειας του σώματος.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα