ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια η εξάλειψη διακρίσεων φύλου στον αθλητισμό

05 Απριλίου 2023, 13:11

images

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται αύριο πρόταση νόμου που αφορά την υποχρέωση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) να προβαίνει σε προληπτικές δράσεις με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων στον χώρο του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την πρόταση νόμου που αφορά τον «Ο περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022», η οποία κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού από το βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου.

Η Επιτροπή συζήτησε το εν λόγω θέμα σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 8 και 15 Μαρτίου 2023. 

Ειδικότερα, σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Νόμου, ώστε ο ΚΟΑ να έχει υποχρέωση να μεριμνά για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων στον αθλητισμό και την εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής ανισότητας στις παροχές μεταξύ ανδρών και γυναικών που συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, τόσο ο ΚΟΑ όσο και οι αθλητικές ομοσπονδίες πρέπει να μεριμνούν και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων.

Σημειώνεται ότι για την πρόταση νόμου ετοιμάστηκε από την Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών σημείωμα για διερεύνηση κατά πόσο εγείρονται οποιαδήποτε ζητήματα νομικής φύσεως. Σύμφωνα με το εν λόγω σημείωμα δεν προκύπτει οποιαδήποτε αντίφαση και/ή σύγκρουση της υπό αναφορά πρότασης νόμου με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Παράλληλα όμως, διαπιστώθηκε ότι χρήζει διευκρίνισης το τι περιλαμβάνεται στην έννοια των παροχών που ο ΚΟΑ θα πρέπει να διασφαλίζει και να μεριμνά για την εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών που συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων χαιρέτισε την πρωτοβουλία για τη νομική κατοχύρωση της αρχής της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό και εισηγήθηκε μικρής έκτασης βελτιωτικές τροποποιήσεις στο κείμενο της πρότασης νόμου. 

Η Επίτροπος τόνισε, επίσης, ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν τις ίδιες παροχές για τη συμμετοχή τους στις εθνικές ομάδες τόσο στο πλαίσιο των προπονήσεων όσο και στο πλαίσιο της διεξαγωγής αγώνων. 

Επισήμανε, ακόμη, ότι θα πρέπει να πάψει να υφίσταται πλέον το φαινόμενο της μειωμένης παρουσίας γυναικείων αποστολών σε εθνικές ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις. 

Η εκπρόσωπος του ΚΟΑ, αφού συμφώνησε με τους σκοπούς και επιδιώξεις της υπό συζήτησης πρότασης νόμου, προέβη σε συγκεκριμένη εισήγηση για βελτίωση του κειμένου της πρότασης νόμου, έτσι ώστε μεταξύ άλλων να προστεθεί πρόνοια για την ερμηνεία της λέξης «παροχή».

Με βάση τα πιο πάνω, η επιτροπή έκρινε σκόπιμο όπως τροποποιήσει το κείμενο της πρότασης νόμου, ώστε να ενσωματωθούν σε αυτό οι εισηγήσεις τόσο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων όσο και της εκπροσώπου του ΚΟΑ.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των προνοιών της πρότασης νόμου όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τα πιο πάνω κατά τη συζήτησή της στην ολομέλεια του σώματος.

Της Ουρανίας Στυλιανού


Σχετικά Άρθρα