ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια η εγγραφή εθελοντών αιμοδοτών με απόκτηση άδειας οδήγησης

20 Οκτωβρίου 2022, 13:55

images

Στην Ολομέλεια οδηγείται σε 15 ημέρες με ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων η πρόταση νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου, η οποία αφορά την εγγραφή εθελοντών αιμοδοτών με την απόκτηση άδειας οδήγησης για ενίσχυση της τράπεζας αίματος.

Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου αφορά τον «Ο περί Άδειας Οδήγησης (Τροποποιητικός) (Αρ.2)  Νόμος του 2022» και σκοπό έχει την τροποποίηση του νόμου ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε πρόσωπο το οποίο υποβάλλει αίτηση για απόκτηση άδειας οδήγησης να υποβάλλει παράλληλα, εάν το επιθυμεί, τη γραπτή συγκατάθεσή του, για να εγγραφεί στο αρχείο δοτών αίματος, δυνάμει των προνοιών των περί Αιμοδοσίας (Λήψη, Ασφάλεια, Έλεγχος και Μετάγγιση Αίματος) Κανονισμών. 

Η εν λόγω πρόταση συζητήθηκε στην Επιτροπή στις 6, 13 και 20 Οκτωβρίου 2022 και σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, ο απώτερος στόχος της είναι η προώθηση  της εθελοντικής αιμοδοσίας και η ενίσχυση της τράπεζας αίματος στη Δημοκρατία. 

Προστίθεται ότι στην προβλεπόμενη ρύθμιση της πρότασης νόμου προτείνεται επίσης το πρόσωπο το οποίο υποβάλλει αίτηση για απόκτηση άδειας οδήγησης, να εκφράσει γραπτώς τη συγκατάθεση ή την άρνησή του να εγγραφεί και ως δωρητής οργάνων σε περίπτωση θανάτου του στο Εθνικό Μητρώο Δυνητικών Δοτών.

Ακόμη, σύμφωνα με την Επίτροπο Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και συνακόλουθα η εθνική εφαρμοστική νομοθεσία επί τούτου, δεν απαιτούν τη λήψη αρνητικής συγκατάθεσης και ως εκ τούτου εισηγήθηκε τη διαγραφή από τις πρόνοιες της πρότασης νόμου των αναφορών οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα στα επηρεαζόμενα πρόσωπα να εκφράσουν και την άρνηση τους, ανά περίπτωση, να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. 

Όπως ανέφερε η κ. Νικολαΐδου, σε κάθε περίπτωση, στο αρχείο δοτών αίματος καταγράφονται μόνο τα στοιχεία προσώπων που παρέχουν τη ρητή συγκατάθεσή τους να εγγραφούν σε αυτό, ενώ δεν τηρείται αντίστοιχο αρχείο για άτομα που εκφράζουν την άρνησή τους και ως εκ τούτου η άρνηση προσώπου να εγγραφεί στο αρχείο δοτών αίματος δεν συνιστά απαραίτητο στοιχείο για το σκοπό της πρότασης νόμου.

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε σύμφωνος με την εισήγηση της κ. Νικολαΐδου, και ως εκ τούτου η Επιτροπή Μεταφορών αποφάσισε ομόφωνα όπως η πρόταση νόμου τροποποιηθεί, ώστε να απαλειφθούν οι πρόνοιές της που προβλέπουν τη δυνατότητα έκφρασης της αρνητικής συγκατάθεσης προσώπου να γίνει εθελοντής αιμοδότης.

Επίσης, συμφωνήθηκε ομόφωνα η εν λόγω πρόταση νόμου να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση σε νόμο σε 15 ημέρες, αφού προηγουμένως τροποποιηθεί ο τίτλος της, ώστε να αναφέρεται ως «Ο  περί Άδειας Οδήγησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022». 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα