ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια η απαγόρευση συλλογής και εμπορίας άγουρων χαρουπιών

01 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται σήμερα η πρόταση νόμου που αφορά τον «Ο περί Χαρουπιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023» και στοχεύει στην απαγόρευση συλλογής, μεταφοράς και εμπορίας άγουρων χαρουπιών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία για την προστασία της ντόπιας παραγωγής και εμπορίας χαρουπιών, για τον περιορισμό των ζημιών στα εν λόγω δέντρα οι οποίες προκαλούνται από τη συλλογή άγουρων χαρουπιών, καθώς επίσης και για τη μεγιστοποίηση του οφέλους, τόσο των παραγωγών, όσο και των ιδιοκτητών χωραφιών με χαρουπιές από την εμπορία χαρουπιών. 

Επιπρόσθετα, με την εν λόγω ρύθμιση σκοπείται η αντιμετώπιση του φαινομένου της κλοπής άγουρων χαρουπιών με σκοπό την παράνομη εμπορία τους για πρόσκαιρο κέρδος.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή μελέτησε την πιο πάνω πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στις 23 Μαρτίου 2023 από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη, σε δύο συνεδρίες της, στις 16 και 23 Μαΐου 2023. 

Μετά τις 15 Αυγούστου κάθε έτους θα επιτρέπεται η συγκομιδή

Στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης νόμου ενώπιον της επιτροπής, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών και εκπρόσωποι βιοτεχνιών επεξεργασίας χαρουπιών εισηγήθηκαν τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας μετά την πάροδο της οποίας θα επιτρέπεται η συγκομιδή χαρουπιών, και ειδικότερα τη 15η Αυγούστου κάθε ημερολογιακού έτους.

Επιπλέον συζητήθηκε στην Επιτροπή, μεταξύ άλλων, ο καθορισμός της χρονικής περιόδου απαγόρευσης της συλλογής, μεταφοράς ή/και εμπορίας χαρουπιών και το ενδεχόμενο παροχής εξουσίας στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να παραχωρεί κατ’ εξαίρεση άδεια συλλογής, μεταφοράς ή/και εμπορίας χαρουπιών σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο πρόσωπο.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε όπως τροποποιήσει το κείμενο της πρότασης νόμου, έτσι ώστε:

-να απαγορεύεται η συλλογή, μεταφορά ή/και εμπορία χαρουπιών πριν από συγκεκριμένη ημερομηνία την οποία καθορίζει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με διάταγμά του, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας,

-να απαλειφθούν ο όρος «άγουρο χαρούπι» και η ερμηνεία του και

-να δύναται ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κατόπιν υποβολής ενώπιόν του γραπτής αίτησης από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο πρόσωπο και εφόσον ικανοποιηθεί από τους προβαλλόμενους στην εν λόγω αίτηση λόγους, να επιτρέπει σε αυτό τη συλλογή, μεταφορά ή/και εμπορία χαρουπιών πριν από την προβλεπόμενη στο υπουργικό διάταγμα ημερομηνία.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα