ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι 15 - 20 χιλ. άτομα πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια

10 September 2020, 14:52

images

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι 15 με 20 χιλιάδες συνάνθρωποι μας υποφέρουν από κάποιας μορφής άνοια ενώ διεθνώς κάθε 3 δευτερόλεπτα υπάρχει διάγνωση κάποιας νέας περίπτωσης ατόμου με άνοια η οποία αποτελεί παγκόσμια μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα και χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν σε Διάσκεψη Τύπου την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, στο Κέντρο Ημέρας Στήριξης Ατόμων με Άνοια που λειτουργεί στην πρωτεύουσα ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Άνοια, "Ιθάκη" και ο Δήμος Λευκωσίας.

Σε ομιλία της, η Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Συνδέσμου "Ιθάκη", Ιωάννα Κουντούρη, δήλωσε ότι «φιλοδοξούμε να κάνουμε το Κέντρο ένα χώρο όπου οι ασθενείς αλλά και οι οικογένειές τους θα βρίσκουν φωλιά προστασίας αλλά και στήριξης για να μπορούν να συνεχίσουν τη δύσκολη συμβίωση με την ασθένεια της Άνοιας».

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, στη δική του ομιλία σημείωσε ότι "αναγνωρίζοντας το κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά την ημερήσια φροντίδα των ασθενών με Άνοια με τρόπο παραγωγικό και ωφέλιμο, ο δήμος παραχώρησε στον Σύνδεσμο Ιθάκη χώρο για τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας".

Πρόσθεσε ότι "στόχος της συνεργασίας είναι η επέκταση της παροχής ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών στα άτομα τρίτης ηλικίας, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και η στήριξη των άτυπων φροντιστών τους».

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης Τύπου, ανακοινώθηκαν και οι εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο Σύνδεσμος Ιθάκη κατά τον Σεπτέμβριο, που έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως Μήνας Νόσου Αλτσχάιμερ, η δε 21η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ.

Σχετικά Άρθρα