ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην επιφάνεια οι ελλείψεις υποδομών στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

06 Απριλίου 2023, 06:00

images

Στην επιφάνεια ήρθαν oι ελλείψεις κλινών και υποδομών των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, μετά από το περιστατικό προσωρινής νοσηλείας εφήβου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας, λόγω της έλλειψης κλινών στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Τμήματος Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Παιδιών και  Εφήβων (ΤΕΝΕ) του Μακάριου Νοσοκομείου. 

Αναφορικά με το εν λόγω περιστατικό, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), αναφέρει ότι αναδεικνύει την έλλειψη κλινών στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, που είναι μικρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και την ανάγκη επέκτασης της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ, οι παρούσες ελλείψεις υπονομεύουν τα δικαιώματα των ασθενών για πρόσβαση σε ποιοτικές και κατάλληλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας την ώρα που τις χρειάζονται.  

Η Συντεχνία δηλώνει σε ανακοίνωση ότι είναι έτοιμη με συγκεκριμένες προτάσεις να συμβάλει στο διάλογο για την ανάπτυξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ  που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ.

Μόνο οκτώ κλίνες στο Τ.Ε.Ν.Ε του Μακάριου

Ο πρόεδρος της Ψυχιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Λάμπρος Σαμαρτζής, σε δημόσιες δηλώσεις του ανέφερε ότι το ΤΕΝΕ του Μακάριου Νοσοκομείου έχει χωρητικότητα μόλις οκτώ κλινών και είναι το μοναδικό στην Κύπρο.

Όσον αφορά την προσωρινή νοσηλεία του εφήβου στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, δήλωσε ότι «αυτή η αναγκαστική διευθέτηση έχει γίνει και άλλες φορές δυστυχώς. Ευτυχώς, όμως, δεν γίνεται πολύ συχνά», πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι «όταν νοσηλεύεται ανήλικος σε κλινική ενηλίκων οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι θα έχει παρακολούθηση από παιδοψυχίατρο».

«Από ότι ενημερώθηκα έγινε διευθέτηση και το παιδί αυτό για τις δύο μέρες που έμεινε στο νοσοκομείο Αθαλάσσας είχε παρακολούθηση από παιδοψυχίατρο του Μακάριου Νοσοκομείου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαρτζής, ανέφερε επίσης ότι η υπερπληρότητα που έχει το νοσοκομείο Αθαλάσσας τα τελευταία χρόνια κορυφώθηκε στην περίοδο του κορωνοϊού. Παρόλο που μειώθηκε λίγο, παραμένει πάλι σε μεγάλη πληρότητα στο 140% και φαίνεται ότι αυτή η πληρότητα έχει επεκταθεί και στις υπόλοιπες δομές, είπε.

Συγκεκριμένα το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας διαθέτει 100 κλίνες και νοσηλεύονται 139 ψυχικά ασθενείς.

ΔΗΠΑ: Ανάγκη για δημόσιο διάλογο σε θέματα ψυχικής υγείας

Με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ) αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι «άλλο ένα περιστατικό αναγκαστικής νοσηλείας εφήβου, έφερε στην επιφάνεια τις αδυναμίες του συστήματος υγείας της χώρας μας, σε θέματα ψυχικής υγείας».

Όπως σημειώνει, «πέραν της λανθασμένης πρακτικής που παρατηρήθηκε χθες, με τη νοσηλεία εφήβου μαζί με ενήλικες και η οποία ευτυχώς διορθώθηκε σήμερα με την επέμβαση τρίτων, παρατηρείται σοβαρή έλλειψη υποδομών για νοσηλεία, στον τομέα της ψυχικής υγείας».

Όσον αφορά την υφιστάμενη πτέρυγα στην Αθαλάσσα, αναφέρεται ότι κρίνεται ακατάλληλη για ανήλικους και γίνεται παραδοχή από τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας ότι είναι ανεπαρκής, ενώ το ίδιο ισχύει και για το Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Παιδιών και Εφήβων (ΤΕΝΕ). 

Η ΔΗΠΑ σημειώνει ακόμη ότι παρατηρούνται κενά στην κείμενη νομοθεσία, που σχετίζονται κυρίως με τη διαχείριση περιστατικών, πέραν της νοσηλείας, καθώς και την αντιμετώπιση ατόμων στην μετανοσηλευτική περίοδο και την αναγκαία φροντίδα και συστηματική επίβλεψη τους, που είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη αλλαγής στην όλη προσέγγιση της πολιτείας προς άτομα που υποφέρουν από σχετικές παθήσεις.

«Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση στη διάγνωση ψυχικών ασθενειών και διαταραχών, ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία εκφράζουμε έντονη ανησυχία, αφού φαίνεται να συνδέεται με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κάποιοι συμπολίτες μας, συνεπεία των παρενεργειών της πανδημίας και των μέτρων που είχαν ληφθεί», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «για αυτό ακριβώς το λόγο, κρίνουμε ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος στο θέμα της ψυχικής υγείας.

«Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει την κείμενη νομοθεσία και να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες, επαρκούς αλλά και διαρκούς φροντίδας των ασθενών, με ανάλογη μελλοντική επίβλεψη όταν η θεραπεία θα έχει πλέον ολοκληρωθεί», καταλήγει.

Μεταφέρθηκε ο έφηβος στο Μακάριο Νοσοκομείο

Σύμφωνα τον ΟΚΥπΥ, ο έφηβος μεταφέρθηκε χθες από το νοσοκομείο Αθαλάσσας στο Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων (ΤΕΝΕ) του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Οργανισμού από την πρώτη στιγμή έκδοσης του Διατάγματος, προέβη σε συνεχείς προσπάθειες για να μεταφερθεί το παιδί στο Τ.Ε.Ν.Ε. στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ, είχε εκφράσει ανησυχία σχετικά με τη νοσηλεία του ανήλικου ατόμου στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, επισημαίνοντας «ότι η νοσηλεία ενός ανηλίκου με ενηλίκους θα αποτελέσει μια τραυματική εμπειρία για το παιδί, η οποία δύναται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη ψυχική του υγεία».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα