ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ελλάδα 56 νέα κρούσματα και 5 ακόμα νεκροί

30 Μαρτίου 2020, 19:05

images

Όπως ανακοίνωσε σήμερα στην Αθήνα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως έφτασαν τα 738.000 και οι θάνατοι τους 35.000 ενώ περισσότεροι από 156.000 ασθενείς έγιναν καλά. Οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα σε όλο το κόσμο. Ενώ ως 30 Μαρτίου 10700 νεκρούς καταμετρά η Ιταλία. Στην Ελλάδα έχουμε σήμερα 56 νέα κρούσματα που διαμορφώνουν τον συνολικό αριθμό σε 1212 και 5 ακόμα νεκρούς. 

Επίσης σήμερα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 72 σοβαρά πάσχοντες, εκ των οποίων μόνο οι 14 είναι γυναίκες . Η μέση ηλικία των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι τα 65 έτη και οι περισσότεροι έχουν και κάποιο υποκείμενο νόσημα. Εξάλλου σήμερα 5 ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση και βγήκαν από τις ΜΕΘ.

Η Ελλάδα θρηνεί άλλους 5 ασθενείς με covid-19 και συνολικά 43 από την έναρξη της πανδημίας. Η μέση ηλικία των νεκρών είναι τα 71 έτη. Από αυτούς οι 11 ήταν μόνο γυναίκες ενώ άνω του 90% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή και ήταν 70 ετών και άνω. 

Έκκληση μην σταματούν οι εμβολιασμοί των παιδιών

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών ειδικά όταν αυτά είναι κάτω των 2 ετών. "Η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών. Λαμβάνοντας υπόψη τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα και δεδομένα από τον ΠΟΥ, συστήνουμε να γίνεται έγκαιρα ο εμβολιασμός, στην ώρα του, και να προτιμούνται τα πολυδύναμα εμβόλια για να μην χρειάζονται πολλές επισκέψεις στο παιδίατρο".

Εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πως θα πιστοποιείται ότι κάποιος είναι εντελώς υγιείς πριν εξέλθει του νοσοκομείου ή αφήσει την αυστηρή καραντίνα στο σπίτι του, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι συζητούνται ακόμα τα θέματα αυτά αλλά σε γενικές γραμμές:

-Αυτοί που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας ή υποφέρουν σοβαρά από τη συγκεκριμένη νόσο αλλά και όσοι νοσηλεύονται έχουν μεγαλύτερο διάστημα απέκρισης του ιού. Πρέπει να έχουν οπωσδήποτε δύο αρνητικά τεστ αλλά ακόμα και όταν νιώθουν καλά, να προσέχουν τους οικείους τους για αρκετε΄ς ημέρες ακόμα.

- Όσοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και παρέμειναν στο σπίτι ή νοσηλεύτηκαν με ήπια συμπτώματα, να ελέγχονται με κλινικά κριτήρια, δηλαδή να μην έχουν 3 ημέρες πυρετό και να έχουν περάσει 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το μεταδόσεις σε άτομα του περιβάλλοντός σου. Οπότε ειδικά αν υπάρχει ακόμα βήχας πρέπει να προστατεύουν τους οικείους τους.  

Πάντως μετά τις 10 ημέρες δεν ανιχνεύεται ο ιός και βρίσκεις μόνο "τα απομεινάρια του"  σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. 

Ενώ σε ερώτηση της υπογράφουσας δημοσιογράφου σχετικά με προστατευτικά φαρμακευτικά πρωτόκολλα σε γιατρούς και νοσηλευτές ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι στην Ελλάδα όντως ετοιμάζουν πρωτόκολλα για προεκθεσιακή και μετεκθεσιακή προφύλαξη των υγειονομικών με χλωροκίνη και το καρδιοπροστατευτικό φάρμακο. Η λήψη θα είναι προαιρετική για όποιον γιατρό ή νοσηλευτή θέλει να την λάβει, και θα είναι συνεχής. Δηλαδή θα την λάβουν 8 με 12 εβδομάδες. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο στην αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ελληνικού υπουργείου Υγείας.. 

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα